In perioada regimului comunist, pe data de 8 mai, era o mare sarbatoare, se aniversa infiintarea Partidului Comunist Roman.
Dupa 1990, aceasta data a evoluat total diferit.
La fel ca toate celelalte sarbatori comuniste: slavirea partidului si “conducatorului unic si iubit”, se spuneau poezii, se canta, aveau loc defilari, jocuri sportive, precum si alte activitati care se doreau a fi pe placul DICTATORULUI.
Astfel, totul era imbracat de sarbatoare, iar oamenii trebuiau sa “simta spiritul muncitoresc”.
Din aceasta cauza, de la niciun spectacol nu puteau lipsi dansurile tematice.
Toate institutile aveau steaguri rosii, cu secera si ciocanul, iar oamenii participau la festivitati de preaslavire a partidului si conducatorului. Se realizau spectacole, in care participau mii de elevi (pionieri, soimi ai patriei si utecisti), sportivi si muncitori.
Se realizau “spectacole grandioase” cu desfasurari de forte “umane” impresionante.
Dupa instaurarea comunismului in Romania, Partidul Comunist a fost forta principala (si singura) de conducere a societatii, in frunte cu conducatorul “genial, mult iubit”.
Dupa 1990, PCR si-a incetat activitatea, fiind desfiintat. Membrii sai fie s-au retras din activitatea politica, fie au activat in noile partide create. In anul 2010, PCR a fost reinfiintat de cei 500 membri ai partidului Alianta Socialista, in frunte cu Constantin Rotar, presedintele partidului.
Pentru nostalgicii vechiului regim, 8 mai este o zi pe care si-o amintesc cu drag, o zi in care isi amintesc “Epoca de Aur”, intru-un cuvant, o zi si o sarbatoare pe care si-o mai doresc.
Chiar si astazi membrii PCR si-au pastrat obiceiul de a asculta Internationala Comunista si unii chiar au pastrat momente de reculegere pentru Nicolae Ceausescu.
Ca un paradox, dupa prabusirea comunismului in Romania, ziua de 8 mai, “glorioasa” in trecut, a cunoscut o adevarata schimbare.
De la marile spectacole de preaslavire a partidului, conducatorului, a unui regim totalitar, s-a ajuns la serbarea unei organizatii umanitare ce joaca un rol important pe arena internationala in promovarea actiunilor pacifiste, dar mai ales de intrajutorare a persoanelor aflate in dificultate, de respectare a fiintei umane: Crucea Rosie si Semiluna Rosie.
In ciuda faptului ca ziua mondiala a Crucii Rosii s-a sarbatorit prima data in 1948, in Romania, aniversarea PCR pe aceeasi data a facut ca aceasta sarbatoare internationala sa fie practic “anihilata”.
Pe data de 8 mai trebuia sa existe doar o singura sarbatoare: cea a Partidului Comunist Roman (PCR).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu