duminică, 8 iunie 2014

Duminica Rusaliilor



 Rusaliile - "Pogorarea Duhului Sfant - se praznuiesc intotdeauna duminica, la cincizeci de zile dupa Invierea Domnului. In ajunul acestei duminici, sambata dimineata, se face pomenirea mortilor.
 In popor, aceasta sambata este numita "Mosii de Vara", "Mosii de Rusalii" sau "Mosii cei Mari".
Grija pentru cei morti Sambata, inainte de Rusalii, dupa slujba Parastasului, credinciosii impart milostenie pentru iertarea sufletelor celor adormiti in Domnul.
 Acum se dau de pomana strachini noi cu mancare.
 Aceste vase romanesti din lut (materia potrivita pentru vasele de pomenire) se mai numesc si "mosoaice", de la numele colectiv de "mosi", dat tututor celor adormiti.
 In vasele pentru pomana se pune o bautura curata (apa de izvor, lapte sau vin curat).
Se mai pun si alte mancaruri, precum fructe, placinta, cas, oua, mamaliga sau ciorba de pasare. Nu pot lipsi painea (colacul) si lumanarile.
Manarele cosnitelor si vasele de pomana se impodobesc frumos, cu flori de trandafir si fire de busuioc.
 Cand se ajunge la casa celui caruia i se imparte, se aprinde lumanarea, care este infipta in colac. In acest moment are loc un schimb, fie el cat de mic.
 Astfel, cel care primeste pomana, la randul sau, imparte ceva pentru cei adormiti din neam. Cei credinciosi nu mananca nimic in aceasta zi, pana nu termina de impartit pomana pentru cei adormiti.
Chiar si cei mai putin credinciosi spun ca nu este bine sa mananci ceva in aceasta zi, fara a da mai intai ceva de pomana.
Frunzele de tei Duminica Rusaliilor, cand este praznuita Pogorarea Duhului Sfant, se face prilej pentru aducerea aminte de "limbile ca de foc" care s-au pogorat peste Apostoli. Aceste "limbi" sunt inchipuite astazi de frunzele de nuc sau de tei, care sunt aduse de credinciosi la biserica, spre a fi sfintite.
 Dupa slujba, frunzele se iau acasa si se aseaza la icoane si la usi. In popor se crede ca frunzele si ramurile de tei feresc gospodariile de fulgere, de grindina si de duhurile cele rele.
Aceasta credinta populara poate fi intemeiata pe sarbatoarea Pogorarii Duhului Sfant, daca se are in vedere sfintirea frunzelor cu aghiazma, ele devenind astfel purtatoare de har. Sfintirea semanaturilor Indata dupa slujba, in Duminica Pogorarii Duhului Sfant, preotul si credinciosii merg pe camp si savarsesc Sfestania, adica sfintirea mica a apei.
Cu aghiazma aceea se stropesc semanaturile campului, atat de preot, cat si de fiecare credincios in parte. Rusaliile, in mitologia populara In mitologia populara, "Rusaliile" sunt niste spirite rele (iele, zane). Se mai spune despre Rusalii ca sunt fiicele lui "Rusalim imparat", acesta din urma fiiind o personificare a cetatii Ierusalim. Ele stau pe pamant vreme de o luna. Nu pot fi vazute de oameni.
 Pe unde trec ele, apar tot felul de boli si necazuri.
Ele umbla imbracate in alb, danseaza in vazduh si cauta locuri neumblate.
Locurile unde joaca, raman arse si neroditoare.
 Pentru a fi feriti de ele, oamenii pun in casa pelin si usturoi. In aceste zile, frunze de pelin se pun in toate bauturile, cu exceptia apei.( crestinortodox.ro)

Niciun comentariu: