joi, 11 septembrie 2014

Cât costă începerea Anului școlar pentru părinți!

Pentru un părinte cu doi copii, începerea anului şcolar costă peste 1.200 de lei, asta însemnând cheltuielile pentru strictul necesar.
Astfel, pentru un copil de clasa a III-a, de pildă, părintele cumpără uniformă, manuale şi rechizite, dar şi un ghiozdan nou, în cazul în care cel de anul trecut nu mai poate fi folosit.
Toate acestea costă, la un loc, peste 500 de lei.
Pentru un copil de grădiniţă, suma este chiar mai mare de 600 de lei, întrucât acesta are nevoie şi de două perechi de încălţări, dar şi de pijama şi haine de schimb.
 Un alt părinte spune că pregătirea pentru noul an şcolar a început încă din vară, pentru că, din cauza costurilor ridicate, nu ar fi reuşit să achiziţioneze toate cele necesare într-o singură "şedinţă" de cumpărături. Copilul intră în clasa I.
 Trebuie să cumpere uniformă.
 De regulă, fiecare şcoală are un loc special către care îi îndrumă pe părinţii să cumpere uniforma.
 Mai sunt şcoli unde vin reprezentanţii unor firme care fac uniforme şi iau măsura copiilor, apoi aduc uniforma la şcoală.
Tot de la această firmă poate fi luat un trening, care costă cam 100 de lei.
 O uniformă completă costă între 500 şi 600 de lei, spune o mamă care, pe de altă parte, estimează că va plăti 100 de lei pe un ghiozdan şi aproximativ aceeaşi sumă pentru rechizite.
 Dacă banii nu ajung, părinţii cumpără doar strictul necesar: o fustă sau un pantalon şi o cămaşă, care micşorează la mai puţin de jumătate costurile pentru uniformă.
 Cea mai lungă listă de cumpărături, la clasa I
 O altă mamă crede că va cheltui aproximativ 1.200 de lei doar pentru începutul de an şcolar al fetiţei sale, care trece în clasa a II-a.
 Astfel, ea va cumpăra două uniforme (80 de lei bucata), "să aibă de schimb", plus trei cămăşi (30 de lei bucata), pantofi (60 de lei), trening (100 de lei), tricouri (60 de lei) şi pantofi de sport (180 de lei), pentru că "pe cei de 60 de lei îi rupe imediat.
 Pentru ghiozdan, model cu rotile, mama spune că trebuie puşi deoparte 200 de lei, iar pentru caiete şi penar, alţi 150 de lei.
 Aceeaşi mamă mai spune că manualele şi caietele speciale pentru primul semestru, pentru care se face comandă la şcoală, cresc cu alţi 150 de lei costurile pentru începutul noului an şcolar.
Tot o mamă a pus pe hârtie ce mai are de cumpărat, zilele astea, pentru fetiţa care va începe clasa I: uniformă (120 de lei),
 trening (70 de lei),
 adidaşi (70 de lei),
 pantofi (90 de lei),
 ghiozdan (50 de lei),
 radieră (4 lei),
ascuţitoare (2,5 lei),
penar echipat (80 de lei),
 stilou (32 de lei),
 acuarele (15 lei),
plastilină (6 lei),
 foarfecă (6 lei),
 pahar desen (6 lei),
 etichete (1,5 lei),
 lipici (4 lei).
 Toate astea se adaugă listei de cumpărături care a fost deja acoperită: ciorapi (5x15 lei),
 cartoane colorate (5x1 leu),
 caiete (4x1,2 lei),
coperte (4x1 leu),
 bloc desen (5 lei)
. În Franţa, părinţii unui copil din ciclul primar spun că hainele sunt cele cumpărate peste an, iar pantofii şi ghiozdanul, la fel.
 Lista de rechizite este gândită echilibrat, să nu împovăreze bugetul familei.
 "Manualele sunt recirculabile, aşa că vom cumpăra doar caiete", susţin aceştia.
 La începutul anului şcolar, părinţii plătesc masa de prânz a copilului, gustarile şi afterschool-ul, adică în jur 150 euro pe lună, în condiţiile în care copilul este dus la şcoală la ora 8.30 şi luat la 18.00.
 Costurile pentru şcoală sunt deduse însă, la sfârşit de an, din impozitul plătit de părinţi.
Facilitatea este valabilă inclusiv pentru cheltuielile cu activităţile extraşcolare (muzică, sport etc.), care costă între 100 şi 200 de euro pe an.

Niciun comentariu: