miercuri, 17 septembrie 2014

Improvizaţii, în lipsa manualelor!

Aproximativ 35 de boboci de clasa I au început şcoala fără abecedare pe bănci.
 De partea cealaltă, tot atâţia elevi milenceni de clasa a II-a au fost întâmpinaţi în noul an şcolar fără nici un manual pe bancă.
 Situaţia revoltătoare a fost generată de Ministerul Educaţiei, care nu a reușit să finalizeze procedura de licitație pentru realizarea cărților școlare.
Mai mult de atât, întrucât din acest an şcolar ministerul a schimbat programa, şcolarii nu pot învăţa la clasă după vechile manuale.
 În această situaţie, greul cade pe umerii învăţătorilor, care se văd nevoiţi să improvizeze, să realizeze planuri de lecţie, să gândească, să selecteze exerciţii şi, mai ales, să facă zeci şi zeci de fişe pe care să le printeze şi să le multiplice din buzunarul lor.
Parte dintre ei şi-au planificat recapitulări, iar alţii se gândesc să cumpere caiete auxiliare pentru a lucra la clasă.
 De pe băncile elevilor din clasele I şi a II-a nu lipsesc penarele.
 La fel şi din ghiozdane, unde mai au câteva foi şi cam atât.
Maria Filip este învăţătoare la clasa I de la Şcoala Gimnazială Nr.1 Mileanca .Cei 16 de elevi ai săi ar fi trebuit să primească, la început de an şcolar, abecedare şi manuale de matematică.
Cum acest lucru nu s-a întâmplat, mesele elevilor sunt goale, iar în ghiozdane au doar penare şi fişele de lucru făcute de învăţătoare.
 „Săptămâna asta vom lucra pe fişe, vom face recapitulare, iar începând de săptămâna viitoare, vom lucra după nişte caiete auxiliare, auxiliare care vor veni doar cu sprijinul financiar al părinţilor”, spune dascălul. Învăţătoarea mai povesteşte că, din cauza lipsei manualelor, perioada de timp pe care trebuie s-o petreacă pentru a-şi pregăti lecţiile de la clasă este mai îndelungată, iar efortul este unul considerabil.
 „E o muncă zilnică. Lucrăm diferenţiat, în funcţie de nivelul fiecărui copil, şi atunci fişele pe care le facem trebuie adaptate. Nu pot doar să mă uit pe internet, să aleg o fişă la întâmplare şi să vin cu ea la şcoală. Ea trebuie studiată, adaptată clasei”, a mai completat dna.Maria Filip.
 Manualele după care învăţăceii ar urma să studieze vor ajunge, cel mai devreme, în luna octombrie, după ce au apărut contestaţii în urma licitaţiei pentru atribuirea comenzii de manuale, organizate de Ministerul Educaţiei.
Nici manualele în format digital promise de Ministerul Educaţiei nu au putut fi accesate din 15 septembrie. Inspectoratul şcolar a comunicat că în jurul datei de 20 octombrie ar trebui să ajungă manualele pe bănci.

Niciun comentariu: