miercuri, 24 septembrie 2014

O școală fără soluție!

27 de şcoli din judeţul Botoşani au clase cu predare simultană, acestea însumând 5% din totalul de 530 de unităţi din judeţ.
Modul de predare este foarte diferit şi necesită o atenţie deosebită, activitatea fiind de două ori mai solicitantă în acest sistem.
Aproape 45 de copii lucrează simultan la Codreni.
 La 15 kilometri de Mileanca, în satul Codreni din comuna Mileanca, Şcoala cu clasele I-VIII din localitate are doar patru clase de elevi, ambele cu predare simultană.
Aproape 40 de copii sunt îngrămădiţi zilnic în săli, pentru a descifra tainele abecedarului şi ale manualelor de ştiinţe şi limbi străine, fizica, chimia, biologia, istoria, etc.
Cei şapte prichindei de clasa I învaţă la un loc cu cinci colegi de clasa a III-a, iar cei 8 elevi de clasa a II-a stau în aceeaşi clasă cu 7 copii de clasa a IV-a. Ceilalți 17 elevi sunt distribuiți în clase simultane: V-VI și VII -VIII.
 Pentru că nu au altă soluţie, copiii au trebuit să se obişnuiască cu un astfel de sistem de predare.
 Cadrele didactice spun că, pe lângă aspectele negative, există şi părţi bune.
 Atunci când nu înţeleg ceva, întreabă de colegii mai mari dacă îşi mai aduc aminte un anume subiect şi astfel elevii se ajută între ei.
 În plus, cei de clasa I sunt mult mai disciplinaţi atunci când îi văd pe cei de a III-a că stau cuminţi.
 Pentru că nu au alte opţiuni, şi învăţătorii au trebuit să se obişnuiască să lucreze simultan.
 Părinţii s-au împăcat şi ei cu ideea că micuţii lor vor avea colegi de clasă mai mari sau mai mici şi văd partea plină a paharului: copiii vor relaţiona mai bine în viitor în societate.
 Pentru cei care nu sunt din localitate, a găsi şcoala este o ușor de reperat.
 Deşi se află la strada principală, clădirea este umbrită de copaci, iar printre frunzele lor abia se poate zări placheta care indică existenţa şcolii.
 În aceeaşi unitate funcţionează şi grădiniţa, iar uneori plânsetele copiilor de grădiniţă îi deranjează pe cei mai mari.
Clădirea arată îngrijit, gardul este reparat cât de cât, şi se află lângă bodega din sat.
 Cu toate acestea, după ore, curtea şcolii se transformă într-o veritabilă fermă avicolă.
 Găini, pui şi curci scurmă pământul şi mănâncă din florile din faţa şcolii.
Localnicii au dat din umeri când au fost întrebaţi dacă ştiu ale cui sunt păsările.
După ce termină orele, copiii trebuie să parcurgă zilnic chiar şi doi kilometri pentru a ajunge acasă, de foarte multe ori prin noroaie, pentru că prin localitate doar drumul principal este pietruit, în timp ce restul arată ca după cutremur.
Cadrele didactice care predau la școală sunt aproape toate localnice, anul acesta școlar s-au strecurat doar două cadre didactice navetiste din Botoșani!!!
Daniela Azamfirei, noua directoare a Şcolii Gimnaziale nr. 1 Mileanca, unitate care administrează şi şcoala gimnazială din Codreni, a menţionat toți
dascăli le predau zilnic copiilor tainele învăţăturii, iar aceştia dispun de manuale şi de toate cele necesare unui act educaţional bun.

Niciun comentariu: