vineri, 10 octombrie 2014

Fără manuale!

Peste 30 de elevi milenceni de clasa I nu au nici la ora de faţă, pe bănci, manuale noi… dar vechi. Adică manuale noi ca aspect, însă depăşite ca şi conţinut – în condiţiile în care programele şcolare au fost modificate.
 Încă de acum trei săptămâni, Inspectoratul Şcolar Judeţean a fost informat de Ministerul Educaţiei că are obligaţia „în regim de urgenţă“ să completeze stocurile de manuale şcolare pentru clasa I, în contextul blocării cu repetiţie a procedurilor de licitaţie pentru tipărirea manualelor adaptate noilor programe.
S-a făcut necesarul de manuale (şi a rezultat că mai trebuie 2.820 de manuale de matematică şi tot atâtea de comunicare în limba română – abecedare), s-a alocat chiar şi o sumă în acest sens – mai precis 12.982 de lei, a fost lansată comanda către Editura Aramis, însă cam atât.
Nimeni din Inspectoratul Şcolar nu ştie când vor fi livrate cărţile, însă se vehiculează ziua de 28 octombrie ca dată limită impusă editurii de Ministerul Educaţiei.
Cert este că Editura Aramis nu a făcut niciun anunţ în acest sens.
 Criza manualelor a început chiar în prima zi de cursuri; vreo două săptămâni elevii au recapitulat ceea ce au învăţat în clasa pregătitoare, însă apoi a început „era“ fişelor de lucru.
 Care fişe de lucru trebuie procurate de pe site-uri specializate (gen didactic.ro), apoi multiplicate. Dar pe banii cui?
Teoretic, primăria este cea care ar trebui să finanţeze astfel de cheltuieli.
 Însă niciun director de şcoală care ţine la postul său nu poate merge la primar pentru a-i cere bani pentru asemenea „mărunţişuri“.
 Nici varianta cu învăţătorii, care au salarii de tot râsul, nu ţine.
Şi atunci s-a va apelat la eterna soluţie de criză: părinţii, constituiţi în asociaţii şi comitete.
Aceştia fie au achiziţionat foile pe care să fie multiplicate fişele (cazul fericit, când şcoala deţine un copiator suficient de performant încât să poată face sute de copii în fiecare zi), fie au cotizat şi încă vor mai cotiza la centrele de multiplicare private din apropierea şcolilor.

Niciun comentariu: