marți, 18 noiembrie 2014

Intergral de la 1 Decembrie

Agricultorii vor primi integral, începând cu 1 decembrie, plata pe suprafaţă acordată din fonduri europene şi de la bugetul naţional, respectiv încă 90 de euro pe hectar, avansul de 65 de euro fiind deja în contul fermierilor, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
 „Până în prezent am plătit către fermieri toate fondurile ca şi avans din plata directă pe suprafaţă, acei 69 de euro, iar suma totală plătită de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) este de 635 de milioane de euro.
 Aşa cum spune regulamentul european, începând cu 1 decembrie, deci în câteva săptămâni, vom plăti integral, încă 90 de euro, unde avem şi contribuţie de la Uniunea Europeană şi contribuţie de la bugetul de stat”, a precizat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, potrivit Agerpres.
Acesta a explicat că, în prezent, mai sunt în jur de 8.700 de fermieri, dintre cei 1,019 milioane înscrişi la APIA, care nu au primit acele plăţi suplimentare pentru că respectă bunele condiţii agricole şi de mediu, aşa zisele GAEC-uri, şi care de regulă se plătesc în primele luni ale anului următor. începând cu 16 octombrie, au fost plătite şi avansurile pentru măsuri de agromediu din PNDR, Axa II, în jur de 250 de milioane de euro, iar până la finele lunii noiembrie se vor plăti în totalitate.
 „Vom finaliza şi plăţile pe Axa II, respectiv 610 milioane de euro, până la sfârşitul lunii noiembrie. În aceste condiţii cred că vom ajunge şi anul acesta la o cifră record de absorbţie de fonduri europene. Până în prezent avem plătite 2,2 miliarde de euro de către APIA şi AFIR, iar cu sumele pe care le vom aloca de la bugetul naţional vom ajunge, în total, la 2,6 miliarde de euro”, a mai adăugat Daniel Constantin.
 România beneficiază în cadrul campaniei SAPS 2014 de o alocare financiară de 1,36 miliarde de euro din Fondul European de Grantare Agricolă pentru o suprafaţă de referinţă de 8,7 milioane hectare.
 Cuantumul este de 156,89 euro pe hectar, bani alocaţi din fonduri europene pentru schema unică pe suprafaţă (SAPS) pentru fiecare hectar de teren arabil, pepinieră, pajişte, viţa de vie etc.

Niciun comentariu: