marți, 9 decembrie 2014

Atenție la jucării!

Febra cadourilor de sărbători a început, iar magazinele sunt pline cu tot felul de jucării care de care mai colorate dar şi de proastă calitate.
 Cei care cumpără jucării în această perioadă trebuie să fie foarte vigilenţi pentru că de cele mai multe ori acestea sunt slabe ca-litativ, dar scumpe.
 Mai grav este faptul că vânzătorii, deşi ştiu că utilizatorii finali sunt copiii, nu sunt interesaţi decât de profitul imediat, iar pentru aceasta scot la comercializare jucării periculoase care pot afecta sănătatea şi chiar viaţa micuţilor.
 O acţiune de verificare a agenţilor economici din Botoșani care comercializează jucării, întreprinsă de comisarii pentru protecţia consumatorilor recent, a dus la „curăţarea“ comerţului de jucăriile periculoase, acestea fiind scoase definitiv de la vânzare, în timp ce altele au fost retrase temporar.
 În verificările lor, autorităţile au constatat că agenţii economici vindeau jucării fără să aibă informaţii despre numele, denumirea comercială ori marca înregistrată a producătorilor sau importatorilor, sau adresa la care pot fi contactaţi.
Totodată, în comerţ au fost descoperite păpuşi care nu aveau marcat numărul unic de identificare (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare) pe fiecare jucărie, pe ambalajul lor sau într-un document care le însoţea.
 Potrivit legii, marcajul de conformitate CE trebuie să fie aplicat în mod vizibil, lizibil şi de neşters fie pe jucărie, pe o etichetă ataşată sau aplicată, fie pe ambalaj. În cazul jucăriilor de dimensiuni mici sau compuse din părţi mici, marcajul poate fi aplicat pe o etichetă sau pe un prospect interior. Comisarii au mai constatat că multe dintre jucării erau însoţite de informaţii contradictorii privind vârsta minimă a utilizatorilor (de exemplu, maşinuţe la care avertismentul original privind vârsta minimă recomandată indica 5 ani, iar traducerea 3 ani, sau jocuri ce aveau în marcarea originală ca vârstă recomandată 8^, iar în traducere, vârsta minimă 3 ani).
La vânzare au mai fost depistate pistoale cu bile, produse periculoase deoarece prezintă risc de rănire a copiilor, ce au fost retrase definitiv de la comercializare.
Nereguli au fost constatate şi în ceea ce priveşte comerţul de jucării online, în sensul să o parte din produsele prezentate pe site nu erau însoţite de informaţiile obligatorii privind vârsta minimă recomandată a utilizatorilor.
 De asemenea, deşi erau menţionate informaţii privind denunţarea unilaterală a contractelor, era indicat un termen de 10 zile, în loc de 14 zile, aspect ce încalcă prevederile legale în privinţa comerţului online. Părinţii şi bunicii au dat startul goanei după cadouri pentru cei mici.
Însă, chiar dacă umplu sacul Moşului Crăciun cu tot ceea ce îşi doresc micuţii, asta nu înseamnă că fac şi alegerea corectă. În această perioadă, comercianţii scot la vânzare o gamă foarte diversificată de jucării, iar unele, aşa cum au descoperit autorităţile, pot fi periculoase pentru sănătatea şi securitatea micuţilor.
 În acest context, comisarii pentru protecţia consumatorilor oferă cetăţenilor câteva sfaturi de care să ţină cont atunci când merg la cumpărături pentru a evita neplăcerile cauzate de jucăriile neconforme. Astfel, cetăţenilor li se recomadă să achiziţioneze jucării numai din magazine şi raioane specializate unde sunt eliberate documente (facturi, chitanţe, bonuri fiscale), de care au neapărată nevoie în cazul în care vor să facă o reclamaţie.
Apoi trebuie să aleagă jucăriile potrivite pentru vârsta copiilor, capacităţile şi aptitudinile lor. Jucăriile trebuie să fie însoţite de avertismente generale privind grupa de vârstă recomandată care ajută la alegerea acestora.
 Este cunoscut faptul că jucăriile care nu sunt destinate unui grupe de vârstă specifice pot să îi rănească. Cetăţenii sunt sfătuiţi să nu cumpere jucării cu părţi mici, detaşabile, pentru copiii sub trei ani, deoarece aceştia au tendinţa să bage jucăriile în gură şi se pot îneca.
De asemenea, consumatorii trebuie să respecte atenţionările referitoare la jucăriile nerecomandate copiilor sub 36 de luni, care se prezintă sub forma unei sintagme de tipul: „Atenţie! Nerecomandat copiilor mai mici de 36 luni. Pericol de ştrangulare“.

Niciun comentariu: