miercuri, 17 decembrie 2014

Atenție la petarde!

Chiar dacă persoanele fizice nu au voie să utilizeze materiale pirotehnice în locurile aglomerate, deja pe străzile din comună se aud zgomotele provocate de petardele aruncate de adolescenţii care se amuză copios pe seama sperieturilor trecătorilor.
Ce nu ştiu ei este că dacă sunt prinşi că se dedau la astfel de fapte riscă sancţiuni usturătoare care, cu siguranţă, nu vor încânta părinţii.
 Legea prevede că materialele pirotehnice, precum pocnitorile de Crăciun, bobiţele explozive, chibriturile detonante, jerbele ori artificiile trebuie utilizate numai în spaţii restrânse şi doar de persoanele cu vârste de peste 16 ani.
 Nerespectarea acestei prevederi este sancţionată cu sume cuprinse între 5.000 şi 7.500 de lei. Vânzarea articolelor pirotehnice se poate face numai de către persoanele juridice şi numai în locuri autorizate.
 Persoanele fizice pot folosi articole pirotehnice de divertisment dar numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, a bunurilor materiale, a animalelor şi mediului.
 Legea interzice folosirea articolelor pirotehnice între orele 24.00 şi 6.00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale.
 De asemenea, acestea nu pot fi folosite la o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu până la patru niveluri şi la mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu peste patru niveluri, dar şi la o distanţă mai mică de 500 de metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze.
 Materialele pirotehnice nu pot fi folosite pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane şi la o distanţă mai mică de 500 de metri de păduri.
Comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 (n.r. pocnitori, bobiţe explozive, artificii, articole pirotehnice destinate vehiculelor) către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege (n.r. sub 16 ani), precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.

Niciun comentariu: