joi, 4 decembrie 2014

Distribuirea ajutoarelor alimentare UE

Prefectura a cerut primăriilor din județ să asigure toate condițiile pentru ca distribuirea ajutoarelor alimentare persoanelor defavorizate să fie realizată cât mai rapid și în condiții cât mai bune. Ajutoarele alimentare ar urma să ajungă la primării în funcție de graficul de livrare stabilit de firmele care au câștigat licitațiile organizate de Ministerul Fondurilor Europene.
 Procedura prin care aceste ajutoare alimentare ajung la beneficiari este diferită față de anii anteriori. Din acest an, lista cu beneficiari este stabilită la nivel centralizat, iar licitațiile pentru alimente sunt organizate de Ministerul Fondurilor Europene.
 O altă noutate este introducerea cuponului uninominal, obligatoriu pentru ridicarea alimentelor. Centralizarea întocmirii listelor are însă riscul omisiunii a unor persoane care îndeplinesc toate condițiile, iar pentru a preveni apariția unor asemenea incidente, cei de la Prefectură au cerut Ministerului Muncii o listă a beneficiarilor ajutoarelor alimentare.
 Cine primește ajutoare Pachetele cu alimente vor fi ridicate de beneficiari doar pe baza cuponului şi a documentului de identitate.
 Cuponul este netransmisibil şi cuprinde datele de identificare a beneficiarului, precum nume, prenume, CNP, domiciliu.
 Acestea sunt tipărite de Imprimeria Naţională, iar distribuirea este realizată de Poşta Română. Potrivit prevederilor legale valabile în acest an, valoarea coșului de alimente, respectiv ulei, zahăr, făină, mălai, paste făinoase, conserve porc, vită, pate, este de aproximativ 128 lei.
 Astfel, pe baza cuponului uninominal, beneficiarul primeşte 4 litri de ulei, 4 kilograme zahăr, 4 kilograme de făină albă, 4 kilograme de făină de mălai, 2 pungi de paste făinoase (400 gr), 8 cutii conservă de carne de porc (300 gr), 6 cutii conservă de carne de vită (300 gr) și 10 cutii conservă pate de ficat (200 gr).
 Legea prevede că de acest program beneficiază familiile şi persoanele singure cărora le este stabilit dreptul la un venit minim garantat;
* şomerii care primesc o indemnizaţie lunară de până la 400 de lei, precum şi cei care nu mai primesc această indemnizaţie;
 *pensionarii sistemului public de pensii cu o pensie de sub 400 lei/lună;
*pensionarii sistemului public de pensii beneficiari ai indemnizaţiei sociale, al căror venit se află sub 400 lei/lună;
*persoanele cu handicap grav şi accentuat, neinstituţionalizate, adulţi şi copii;
* persoanele beneficiare ale prevederilor Legii nr. 49/1991 privind acordarea de indemnizaţii şi sporuri invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război, cei care primesc alocaţie pentru susţinerea familie.

Niciun comentariu: