joi, 4 decembrie 2014

Fără camere de supraveghere în clase!

Camerele cu înregistrare video şi audio nu pot fi montate decât pe holurile şcolii sau în curtea şcolii. Montarea acestora în sălile de curs este considerată un abuz.
 O notă a Ministerului Educaţiei, trimisă tuturor inspectoratelor şcolare judeţene, precizează clar condiţiile în care poate fi folosită supravegherea video în şcoli.
 Nota este o urmare a sesizărilor venite din partea unor profesori care predau în unităţi şcolare în care camerele de luat vederi au fost “uitate” în clase după încheierea examenelor naţionale.
 “Menţinerea în funcţiune a camerelor de supraveghere video în sălile de curs, în afara perioadelor de desfăşurare a examenelor naţionale, implică solicitarea, în prealabil, a avizului Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), în conformitate cu articolul 8 din Decizia nr. 52 din 2012.
Conform acestui articol, nu este permisă prelucrarea datelor cu caracter personal ale angajaţilor prin mijloace de supraveghere video în interiorul birourilor unde aceştia îşi desfăşoară activitatea la locul de muncă, cu excepţia situaţiilor prevăzute de lege sau a avizului ANSPDCP”, se arată în documentul ajuns la Inspectoratul Școlar Judeţean (ISJ).
 “În unitățile școlare din Mileanca nu au fost situaţii în care profesorii să fie urmăriţi în timpul orelor de curs prin înregistrări video.
În  clasele în care există montate camere video, acestea sunt folosite pentru asigurarea securităţii elevilor şi urmăresc căile de acces în şcoală.

Niciun comentariu: