marți, 16 decembrie 2014

Se poate verifica situaţia fiscală, pe internet

Orice persoană poate verifica prin internet care sunt taxele şi impozitele pe care trebuie să le plătească la Finanţe.
 DE câteva zile, Spaţiul Privat Virtual, serviciul lansat de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a devenit accesibil şi pentru locuitorii din Botoșani.
 Este un serviciu prin care orice persoană fizică, după ce se înregistrează pe site-ul ANAF, poate obţine informaţii despre actele administrative fiscale emise de finanţişti, precum declaraţiile fiscale, decizia de impunere anuală, nota privind obligaţiile de plată, sumele declarate de angajator pentru contribuţiile de asigurări sociale în funcţie de veniturile realizate, certificatul de atestare fiscală, adeverinţa de venit şi altele asemenea.
 Autentificarea în acest nou serviciu poate fi realizată fie printr-un certificat digital, fie printr-un nume şi parolă cu cod de autentificare.
Înscrierea la acest serviciu se realizează pe site-ul ANAF iar la autentificare se poate opta pentru deplasarea la unul din ghişeele fiscului sau pentru folosirea unui număr de pe o decizie emisă de Fisc. Finanţiştii au pregătit atât instrucţiuni în format pdf cât şi tutoriale video.
 „Serviciul «Spaţiul privat virtual» constă în punerea la dispoziţia persoanelor fizice a unui spaţiu virtual aflat pe serverele Ministerului Finanţelor Publice/Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală prin intermediul căruia se efectuează comunicarea electronică a informaţiilor şi înscrisurilor între ANAF şi persoana fizică în legătura cu situaţia fiscală proprie a acesteia. Serviciile de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanţă furnizate de ANAF sunt gratuite şi sunt disponibile 24 de ore din 24.
 În cazul în care furnizarea unui serviciu de comunicare electronică presupune suportarea unor costuri pentru utilizatori, aceştia vor fi avertizaţi în mod corespunzător“, se arată într-o informare de la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Botoșani.
 Finanţiştii precizează că persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent ori exercită profesii libere se identifică electronic cu „certificate digitale numai pentru obligaţiile fiscale pentru care, în relaţia cu organul fiscal, se identifică prin codul de înregistrare fiscală“.
 În schimb, pentru alte obligaţii fiscale decât cele de mai sus sau pentru persoane fizice, este suficientă autentificarea prin nume/parolă şi cod de autentificare.

Niciun comentariu: