miercuri, 21 ianuarie 2015

Proiectul normelor de venit

Direcţia Agricolă trebuie să finalizeze până la finalul acestei luni proiectul normelor de venit care vor fi aplicate de Fisc la calcularea impozitului pe veniturile agricole la persoanele fizice.
Proiectul normelor de venit va fi discutat, astăzi, la sediul Direcției Agricole, unde au fost invitaţi reprezentanţii fermierilor, dar și cei ai asociaţiilor producătorilor din agricultura botoșăneană.
 „Invit asociațiile producătorilor agricoli să vină joi la discuțiile pe care le organizăm asupra proiectului normelor de venit pentru acest an.
 Ţinem cont de opinia agricultorilor și trebuie să discutăm cu ei despre normele de venit propuse“, a afirmat directorul Direcţiei Agricole.
 Potrivit metodologiei legale, specialiștii Direcției Agricole iau în calcul la stabilirea normelor o medie a prețurilor de producție, a costurilor și a veniturilor obținute în ultimii trei ani.
Ulterior stabilirii normelor, propunerile vor fi transmise la Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice (DGRFP) Iași, urmând să fie folosite la calcularea impozitului pe veniturile din agricultură ale persoanelor fizice.
 Procedura a fost introdusă în 2013, când s-au folosit norme de venit valabile la nivel naţional. Fermierii au protestat în faţa acestei metode, arătând că productivitatea în agricultură diferă de la o regiune la alta, în consecinţă şi normele de venit, respectiv impozitul pe care îl plătesc ţăranii, ar trebui să fie diferenţiat. Iar calculele făcute pentru 2014 le-au dat dreptate.
Specialiștii Direcției Agricole au arătat că veniturile țăranilor sunt mult mai mici în realitate decât au crezut specialiștii de la București. În unele cazuri, normele de venit s-au redus chiar și de trei ori față de anul 2013.

Niciun comentariu: