Aprecierea este a celor care au pierdut alegerile din 2012.
Parlamentarii vor ca alegerea primarului să rămână într-un singur tur de scrutin.
În 2012, cinci primari din zona Darabaniului au câştigat alegerile fiind votaţi de mai puţin de jumătate dintre alegătorii care au trecut pe la urne.
În unele cazuri, diferenţa dintre actualul primar şi contracandidatul de pe locul al doilea a fost de câteva zeci de voturi.
Parlamentarii vor ca, prin noua lege electorală, primarii să fie aleşi din primul tur de scrutin, aşa cum s-a întâmplat şi la alegerile locale din 2012.
Comisia parlamentară de Cod electoral a votat marţi, 10 februarie, principiul potrivit căruia primarii urmează a fi aleşi prin vot direct, într-un singur tur de scrutin.
Liberalii propuseseră votul în două tururi, dar cele mai multe din voturile exprimate în comisie au fost în favoarea unui singur tur de scrutin.
Organizarea unui singur tur de scrutin pentru alegerea primarilor este prevăzută în legea din iunie 2011, prin care s-a modificat Legea nr. 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale: Este declarat ales primar candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate în primul tur de scrutin.
În caz de balotaj se va organiza un nou tur de scrutin, la două săptămâni de la primul tur, la care vor participa doar candidaţii care se află în această situaţie”.
Un singur tur, economie la bugetul local
Foşti candidaţi la funcţia de primar susţin că un singur tur de scrutin este în avantajul celor care deja sunt pe funcţie.
“Nu este corect pentru că, în acest caz, votul nu este reprezentativ. Dacă în primul tur de scrutin sunt mai mulţi candidaţi, voturile se împart la toţi, iar primul dintre aceştia poate fi ales şi dacă are doar 25% dintre voturile celor care au trecut pe la urne.
Nu este democratic. În plus, cei mai mulţi primari care sunt în funcţie şi mai vor un mandat vor face presiuni pentru a atrage cât mai mulţi votanţi de partea lor.
Metodele acestea sunt bine-cunoscute şi larg aplicate”, a afirmat D.I., candidat la funcţia de primar. Motivul pentru care parlamentarii doresc un singur tur de scrutin este acela că se face economie la bugetele locale, având în vedere că, din 2012, cheltuielile cu organizarea alegerilor locale se suportă din bugetele locale.
Dezbaterile pe noua lege electorală sunt abia la început, iar termenul fixat pentru finalizarea acestea este 30 iunie, aşa cum s-a decis în plenul comun al Parlamentului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu