Sâmbătă, 14 februarie, Biserica Ortodoxă Română (BOR) face pomenirea celor trecuţi la cele veşnice.
Această zi este cunoscută în popor sub denumirea “moşii de iarnă” şi este un prilej de comemorare şi de rugăciune pentru cei care “s-au săvârşit în dreapta credinţă”.
Moşii de iarnă sau pomenirea morţilor este o rânduială a BOR bazată pe scrierile Sfinţilor Părinţi şi pe Sfânta Scriptură.
Sfinţii Părinţi au rânduit ca sâmbăta să se facă pomenirea celor adormiţi, pentru că este ziua în care Hristos a stat cu trupul în mormânt şi cu sufletul în iad, ca să-i elibereze pe drepţii adormiţi.
Începând din această zi începe un ciclu de pomenire a morţilor ce va dura până în Sâmbăta Floriilor. Dat fiind misterul a ceea ce se află dincolo de această viaţă pământească şi imposibilitatea păstrării unei legături văzute cu cei plecaţi dintre noi, aceste zile de sâmbătă reprezintă rememorarea, reînvierea chipurilor dragi ale celor pe care i-am iubit.
Tradiţia spune că, în această zi, sufletele morţilor vin pe pământ.
Din acest motiv se dă de pomană mâncare gătită, crezându-se că cei decedaţi se hrănesc din aburii mâncărurilor.
Rudele celor trecuţi la cele veşnice aprind lumânări la mormintele acestora, care au rolul, spune tradiţia, de a încălzi sufletele morţilor.
Atât în ritul creştin ortodox, cât şi în cel străvechi, precreştin, apa are o importanţă foarte mare, de aceea există o interdicţie absolută în ceea ce priveşte spălatul hainelor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu