marți, 10 februarie 2015

Subvenții pentru animale

Fermierii din comună care au depus cereri anul trecut pentru a obtine subventiile vor avea banii in conturi incepand cu sfarsitul acestei luni.
 Sumele pe care le vor incasa crescatorii de vaci de lapte sau de carne sunt diferite.
Astfel, pentru fiecare dintre animale din categoria vaca de carne se plateste 435 de lei pe cap, iar pentru cele de lapte, pe langa 435 de lei pe cap de animal, se adauga 21 de euro pentru tona livrata. Astfel, fermierii care au vaci de lapte primesc intre 700 si 1.300 de lei pe cap de animal.
 Referitor la acest sprijin cuplat ce se acorda, valoarea propusa pentru plata lui in acest an este de 250 de euro/cap pentru vaca de lapte, 300 euro/cap pentru vaca de carne, 190 euro/cap pentru bivolitele de lapte, 7 euro pentru ovine si caprine de carne, 35 de euro pentru viermii de matase (10 g oua).
 In privinta platilor pe care fermierii le primeau pentru ca faceau agricultura in zonele defavorizate, plata suplimentara pe cap de animal urmeaza a fi eliminata din 2015 si va fi efectuata o plata cuplata. Noua masura de sprijin vine sa sustina cresterea efectivelor de rasa pura, astfel ca plata cuplata este legata de Registrul genealogic, iar daca fermierul are metisi, aceste animale vor intra cu 75 la suta in cuantumul sprijinului pentru animalul de rasa pura.
Baltata romaneasca nu mai este asimilata la rasele pentru carne, ca in vechea schema de sprijin. Baltata intra la metise, asa ca primeste 50 la suta daca e metisata cu rasa pura de carne.

Niciun comentariu: