marți, 24 martie 2015

13 zodii !

Perioadele atribuite fiecărei zodii au fost fixate în urmă cu peste 2.000 de ani, când zodiacul a fost inventat.
 Atunci, acestea corespundeau constelațiilor care apăreau în spatele Soarelui în ziua în care cineva se năștea.
 Dar un fenomen astronomic necunoscut în urmă cu două milenii a dus la modificarea corelației dintre poziția Soarelui pe cer și datele prestabilite ale zodiilor, astfel că, în prezent, zodia în care oamenii cred că s-au născut nu este cea indicată de fapt de Soare.
 Pentru a înțelege zodiacul, trebuie să putem vedea stelele din spatele Soarelui, potrivit bbc.co.uk. Acestea sunt în mod normal prea slabe ca intensitate pentru a putea fi observate, deși este posibil să fie văzute, uneori, în timpul unei eclipse totale de Soare.
 În acest moment ne aflăm în zodia Peștilor, dar pe măsură ce Terra orbitează Soarele, o altă constelație apare în spatele astrului în fiecare lună.
Astronomii din antichitate au numit acest inel descris de Soare zodiac, care înseamnă "cercul animalelor".
 Ideea unei semn zodiacal le aparține vechilor greci, care considerau că trăsăturile de caracter ale unei persoane sunt determinate de constelația care se află în spatele Soarelui în ziua nașterii.
 Astrologii au preluat această idee, dar apoi au început problemele, mai ales din punctul de vedere al astronomilor.
Pământul este afectat de atracția gravitațională a Soarelui și a Lunii, care duce la apariția unui efect de "clătinare" a planetei în rotația sa în jurul propriei axe.
 Acest efect se numește precesiune, iar Pământul se comportă asemeni unui titirez.
Dacă un astfel de efect este vizibil în cazul unui titirez la fiecare câteva secunde, planetei îi ia circa 26.000 de ani pentru ca un ciclu de precesiune să se încheie.
 Rezultatul acestui efect al rotației Terrei este că de la momentul stabilirii perioadelor zodiilor, decalajul dintre momentul real în care o constelație se află în spatele Soarelui și perioada calendaristică a ajuns să fie de o lună.
 De exemplu, pentru cineva născut spre sfârșitul lunii ianuarie, Soarele ar trebui să aibă în spate constelația Vărsător, dar de fapt se află în constelația Capricornului.
 Iată cum s-au modificat zodiile:
21 ianuarie - 16 februarie - Capricorn
17 februarie - 12 martie - Vărsător
13 martie - 18 aprilie - Pești
19 aprilie - 14 mai - Berbec
15 mai - 21 iunie - Taur
22 iunie - 20 iulie - Gemeni
21 iulie - 10 august - Rac
11 august - 16 septembrie - Leu
17 septembrie - 31 octombrie - Fecioara
 1 noiembrie - 23 noiembrie - Balanța
24 noiembrie - 29 noiembrie - Scorpion
 30 noiembrie - 18 decembrie - Ophiuchus (Purtătorul de Șarpe)
 19 decembrie - 20 ianuarie - Săgetător
 Zodiacul astronomic conține de fapt 13 zodii, cele 12 care sunt deja cunoscute plus o a treisprezecea, numită Ophiuchus (Purtătorul de Șarpe).
 Această zodie a fost exclusă în mod deliberat din zodiacul original, în urmă cu mai bine de 2.000 de ani, chiar dacă Soarele trece în mod clar prin fața sa, după ce trece prin fața constelației Scorpionului și înainte de a ajunge în constelația Săgetătorului.
 Motivul excluderii nu este cunoscut, dar ar putea fi vorba despre dorința astrologilor antici de a împărți egal traseul circular al Soarelui, de 360 de grade, într-un mod plăcut din punct de vedere matematic, în 12 părți egale, fiecare a 30 de grade.

Niciun comentariu: