vineri, 13 martie 2015

Fără CASS!

Plata contribuţiei la asigurările sociale de sănătate ar putea să nu mai fie o problemă pentru micii fermieri.
Senatorii au decis ca persoanele care realizează venituri din arendarea terenurilor agricole să nu mai plătească asigurări sociale de sănătate (CASS).
 “Senatul a adoptat, cu o largă majoritate, o propunere legislativă de completare a Codului fiscal, prin care persoanele care realizează venituri din arendarea bunurilor agricole şi care deţin în proprietate o suprafaţă agricolă de până la două hectare sunt scutite de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.
 Proiectul, iniţiat de 13 parlamentari, a fost adoptat cu 107 voturi «pentru», unul «împotrivă» şi trei abţineri”, se arată într-un comunicat emis de Senat.
 În expunerea de motive a propunerii legislative se precizează că stabilirea bazei de calcul pentru plata CASS la un prag minim echivalent cu salariul de bază minim brut pe ţară generează situaţii în care valoarea contribuţiei datorate este mai mare decât valoarea venitului realizat pentru care se plăteşte impozitul.
 Iniţiatorii susţin că acest fapt poate determina rezilierea contractelor de arendă şi, astfel, nu se mai poate colecta nici impozitul pe venit.
 “Eu am în jur de patru hectare pe care le lucrez, aşa că nu mă încadrez în ceea ce se doreşte, dar, dacă aveam un hectar sau două, tot nu îmi dădeam pământul în arendă.
 Până la urmă, el ne dă să mâncăm, chiar dacă agricultura este tot mai neprofitabilă.
 Dacă îţi pierzi şi pământul, nu-ţi mai rămâne mare lucru după care să mănânci o pâine.
Dacă îl dai în arendă, te alegi cu puţin grâu şi câţiva bani”, a spus Ionel H, un agricultor din Codreni. Propunerea adoptată de Senat a fost transmisă Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Niciun comentariu: