Milencenii aflaţi în prag de pensionare trebuie să se gândească să facă economii.
Asta pentru că între data la care încetează serviciul şi încep dosarul de pensionare şi până la prima pensie trec luni întregi.
Potrivit legii, dosarul unei persoane care vrea să se pensioneze la limită de vârstă trebuie să conţină cel puţin 12 acte.
Printre acestea se numără cereri tip, acte de stare civilă, acte care să demonstreze vechimea în muncă, studiile, condiţiile de muncă şi sporurile primite de-a lungul anilor.
Odată adunate actele, acestea se depun la Casa Judeţeană de Pensii.
Urmează un termen de 45 de zile în care funcţionarii analizează documentele, stabilesc cuantumul pensiei şi emit decizia de pensionare.
Aceasta va ajunge la viitorul pensionar şi la angajator în maxim cinci zile de la emitere.
Până acum, 50 de zile de aşteptare.
Timp de alte 30 de zile, titularul poate contesta decizia, iar termenul de rezolvare a contestaţiei este de 45 zile, la care se adaugă alte cinci zile în care va fi comunicat rezultatul.
Rezultatul contestaţiei poate fi atacat în instanţa judecătorească în termen de 30 de zile de la comunicare.
Dacă toate termenele menţionate anterior se duc în perioada maximă de soluţionare, un pensionar care nu este mulţumit de pensia calculată la decizie, pe care a contestat-o şi apoi a atacat în instanţă rezultatele primite de la casa de pensii, ar trebui să aştepte mai bine de jumătate de an pentru a primi pensia.
Asta dacă nu cumva procesul se lungeşte.
În toate aceste cazuri banii se acordă retroactiv, dar beneficiarul trebuie să aibă o rezervă de bani până primeşte sumele care i se cuvin.(MBT)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu