Campania de depunere a cererii unice de plată a început la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Centrul Darabani, dar fermierii spun că este o adevărată aventură completarea ei. Documentul are câteva zeci de pagini, iar instrucțiunile tot atât, motive suficiente pentru ca producătorii să fie nemulțumiți.
“Trebuie să aducem o mulțime de acte. Mai bine îmi cumpăram un copiator. Fiind atât de stufoasă, necesită mult timp să o completezi, dar nu este cea mai mare problemă asta.
Sunt date numeroase de completat și este ușor de greșit. Practic, dacă se completează ceva care nu este în regulă, îți poți lua adio de la subvenție.
În loc să mergem spre simplificare și să facem ca totul să fie mai ușor, mai mult complicăm lucrurile”, ne-a spus un fermier.
Diirectorul executiv APIA, spune că până acum nu au fost înregistrate probleme.
Cât despre completarea cererii, acesta apreciază că fermierii și funcționarii trebuie să fie foarte atenți, motiv pentru care durează un pic mai mult.
“Completarea cererii unice de plată 2015 durează cel puțin 30 de minute. Probleme cu aplicația nu sunt, dar sunt problemele inerente la începutul fiecărei campanii.
Nu cred că vom avea neplăceri majore”, a spus directorul executiv APIA.
Deocamdată, se preiau doar cereri pentru suprafața pentru fermieri care au mai puţin de zece hectare, urmând ca, în săptămânile viitoare, instituția să primească şi de la cei care au cereri pe sectorul zootehnic și suprafețe mai mari.
Precizăm că la depunerea cererii unice de plată fermierul trebuie să prezinte toate documentele necesare care dovedesc utilizarea legală a terenului agricol, inclusiv a terenurilor care conţin zone de interes ecologic, precum şi a animalelor.
De asemenea, Agenţia face precizarea că aceste documente trebuie să fie încheiate înaintea depunerii cererii unice de plată şi trebuie să fie valabile cel puţin până la data de 1 decembrie a anului de cerere. APIA precizează că sunt eligibile la plată exploatațiile cu suprafața de cel puțin un hectar, formate din parcele agricole cu suprafața de cel puțin 0,3 hectare.
În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole sau al arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 hectare şi/sau, după caz, să deţină un număr minim de animale.
În cazul serelor şi solariilor, suprafaţa minimă a exploataţiei trebuie să fie de 0,3 hectare, iar suprafaţa minimă a parcelelor de 0,1 hectare.
Remintim fermierilor că termenul final de depunere a cererilor unice de plată este 15 iunie 2015, fără penalizări.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu