joi, 16 aprilie 2015

În sensul prevenției

Milencenii care nu trec pe la medicul de familie măcar o dată la trei ani, riscă să fie sancţionaţi.
 Acest lucru se va întâmpla începând cu data de 1 mai, după ce medicii de familie vor deschide dosarul electronic pentru fiecare pacient, în care să fie trecut istoricul medical.
 Dosarul electronic de sănătate va conţine toate informaţiile medicale care, în mod normal, sunt în fişele de observaţie şi registrele de consultaţii ale pacienţilor.
 „Pentru persoanele care nu merg o dată la trei ani la medicul de familie sau nu îşi fac un set de analize complet, introducem sancţiuni.
 Pentru sistemul sanitar va însemna foarte mult în sensul prevenţiei, în sensul gestiunii corecte a unui caz.
 Nu vreau încă să pronunţ sancţiunile, vor fi sancţiuni destul de dure.
 Toată lumea trebuie să ştie că trebuie să mergi o dată la minim trei ani, ca să-ţi faci o investigaţie completă: analize plus consult la medicul de familie“, a anunţat, recent, ministrul Sănătăţii.
Potrivit pachetului de bază pentru asiguraţi, copiii între patru şi 18 ani trebuie să meargă la controlul preventiv, la medicul de familie, o dată pe an, la fel ca şi persoanele care au împlinit 40 de ani. Adulţii de până la 39 de ani, au un control preventiv o dată la trei ani.
 Puţini sunt milencenii care se prezintă la medicul de familie pentru o consultaţie preventivă gratuită la care au dreptul, odată cu introducerea acesteia în pachetul de servicii medicale a contractului cadru. Şi doctorii recunosc că au făcut puţine consultaţii de prevenţie pentru că oamenii nu sunt obişnuiţi să meargă la medic, fără să îi doară nimic.
 Altfel spus, nu puțini milenceni acordă mare atenţie acestui program de prevenţie care îi poate feri de boli ce uneori ajung să fie incurabile.
Singura cale de evaluare a stării de sănătate pe care, în prezent, mulţi medici de familie o folosesc, mai ales în mediul rural, este cea implementată în urmă cu 7 ani, care prevedea ca în apropierea zilei de naştere, fiecare pacient să se prezinte la medicul de familie la un control de rutină.

Niciun comentariu: