vineri, 22 mai 2015

Invitație la lectură: “Parenting necondiţionat”, de Alfie Kohn

“Parenting necondiţionat” este cartea de referinţă a celebrului sociolog Alfie Kohn.
 El propune un nou model de creştere şi educare a copiilor: acela de a-i trata cu respect şi dragoste necondiţionată, indiferent de vârstă.
 Este o carte în care soluţiile nu se află în primul plan, ci mai degrabă întrebările pe care trebuie să şi le pună părinţii în procesul de educare a copiilor.
 “Ce fel de adult aş vrea să devină copilul meu?”, este ce mai importantă dintre ele şi este direcţia propusă de Alfie Kohn ca alternativă la modelul de parenting bazat pe condiţionare şi reacţie în funcţie de comportamentul de moment al copilului.
 În cartea lui, Alfie Kohn oferă o serie de sfaturi despre cum îţi poţi creşte copilul ca el să treacă de la stadiul de mlădiţă vulnerabilă şi să devină un adult care ştie să facă alegeri, responsabil şi cu un set de valori puternice.
 Pedepsele şi disciplinarea, spune el, nu au cum să conducă la dezideratul ultim al oricărui părinte. Ce rol au copiii în toată treaba asta? Un rol esenţial.
 Ei sunt cei care au răscolit cele mai adânci şi bine ascunse temeri, credinţe şi îndoieli ale adultului proaspăt devenit părinte.
 Ei sunt cei care te-au zdruncinat din temelii şi te-au obligat să te reconstruieşti mai trainic.
 Cei mai mulţi părinţi se simt, în cursul aceleiaşi zile, cei mai grozavi şi cei mai incompetenţi părinţi din lume. Atunci pui mâna pe o carte de parenting.
Crezi că eşti în căutare de soluţii practice.
 De fapt, cauţi un răspuns la o întrebare cât se poate de gravă: “Cum am ajuns aici? Cine este omul acesta din oglindă?”. “Copiii nu ar trebui să se dea peste cap ca să ne câştige aprobarea, ei au nevoie ca noi să-i iubim pentru ceea ce sunt, nu pentru ce fac.
 Bănuiala mea este că, atunci când fac prostii, copiii vor de fapt să testeze cât de necondiţionată este iubirea noastră.
 Intuiţia îmi spune că se comportă uneori în moduri inacceptabile pentru a vedea dacă, la un moment dat, vom înceta să-i mai acceptăm.
Iar rolul este să-i asigurăm: orice ai face tu, oricât de frustrat aş fi eu, nu voi înceta niciodată să te iubesc”, spune autorul.
 Alfie Kohn este unul dintre cei mai împătimiţi susţinători ai educaţiei progresiste şi, totodată, unul dintre marii critici ai sistemului “tradiţional” de educaţie.
 Pe baza unor studii şi cercetări, el pune sub semnul întrebării eficienţa şi beneficiile unor practici şi teorii adânc înrădăcinate în şcoală şi parenting, precum disciplina obţinută prin impunerea autorităţii, competiţii între copii, testele standardizate, temele pentru acasă, pedepsele şi recompensele. Influenţat de munca psihologilor John Dewey şi Jean Piaget, autorul propune părinţilor şi cadrelor didactice o nouă abordare şi o viziune revoluţionară asupra educaţiei.

Niciun comentariu: