Aflându-se încă sub ameninţare în urma publicării acestei anchete-şoc, deoarece Statul Islamic a emis o “fatwa” împotriva ei, cerându-i moartea, jurnalista Anna Erelle nu îşi poate dezvălui adevărata identitate.
Foarte multe tinere europene pleacă în Orient după ce sunt contactate pe internet de diferite organizaţii islamice.
Amăgite că vor duce o viaţă lipsită de griji, în palate strălucitoare, multe dintre aceste tinere sunt forţate să se alăture uneia dintre brigăzile islamiste.
Volumul “În pielea unei jihadiste”, de Anna Erelle, prezintă o mărturie despre filierele de recrutare ale Statului Islamic din perspectiva unei jurnaliste sub acoperie.
După ce s-a convertit la islam, Mélodie, protagonista cărţii îl cunoaşte, pe reţeaua de socializare Facebook, pe şeful francez al unei brigăzi islamiste.
În 48 de ore, el “se îndrăgosteşte” de ea, o caută zi şi noapte, o presează să vină în Siria şi să se alăture jihadului şi o cere în căsătorie, promiţându-i o viaţă ca în paradis.
Fata se prinde în joc şi începe să se pregătească în secret de plecare.
Însă, în spatele profilului lui “Mélodie” se ascunde autoarea cărţii, o tânără jurnalistă care lucra la un reportaj despre reţelele Statului Islamic.
Timp de o lună, autoarea intră în pielea lui Mélodie şi, seară de seară, citeşte confidenţele pe care “pretendentul” ei – un apropiat al lui Abu Bakr al-Baghdadi, autoproclamatul calif al Statului Islamic – i le face online.
Călătoria în Orient ar fi trebuit să fie ultima etapă a anchetei sale şi Anna o pregăteşte în cele mai mici amănunte. Pe drum, lucrurile scapă complet de sub control.
“O anchetă excelentă, trăită din interior… O carte care se citeşte ca un thriller”, scrie publicaţia Paris Match.
Volumul a devenit in scurt timp bestseller internaţional.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu