Fermierii milenceni nu respectă programările pe care Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Darabani le face în vederea completării cererii unice de plată.
Situaţia se repetă în fiecare an, fermierii preferând să lase totul pe ultimele săptămâni sau, chiar, să vină cu doar câteva zile înainte de termenul limită.
Asta a modificat substanţial programul de lucru pe care îl au şi funcţionarii Agenţiei.
“La nivel de centru, la sfârşitul zilei de 5 mai aveam programaţi 881 de fermieri şi am reuşit să preluăm 618 de cereri.
Noi avem capacitatea de a prelua toate cererile programate, dar fermierii nu s-au prezentat şi au făcut să existe un decalaj care o să pună presiune pe ultimele zile.
O să fie destul de dificil pentru noi, dar şi pentru fermieri.
La ora actuală, mergem pe ce am programat în ziua respectivă, dar, în măsura în care timpul permite, vom prelua şi de la ceilalţi.
Am avut programaţi, până la sfârşitul zilei de 5 mai, 612 fermieri, din care s-au prezentat şi au depus cererea unică 375, adică 23%, sub media pe judeţ, care este 36%.
Fermierii care nu vin acum or să vină la sfârşitul perioadei şi, apoi, spun că trebuie să stea la coadă ca să depună cererea la APIA”, a spus M,T insp. executiv al APIA.
APIA a făcut eforturi notabile, în ultima perioadă, pentru ca lucrurile să fie funcţionale şi fermierii să poată depună în condiţii normale cererile unice.
Mai mult, instituţia va lucra în toate weekend-urile, până pe 15 iunie, astfel încât toţi fermierii să poată depună cererile unice de plată a subvenţiilor fără nici un fel de penalitate.
Astfel, programul pentru primirea cererilor va fi de luni până sâmbătă, inclusiv.
Până pe 15 iunie, Agenţia de Plăţi ţi Intervenţie pentru Agricultură Darabani va lucra în toate weekend-urile pentru ca toţi fermierii să-şi poată depune cererile unice de plată a subvenţiilor.
„Este important că APIA va lucra în toate weekend-urile, până pe 15 iunie.
Vom primi toate cererile fără niciun fel de penalitate și sper ca toți fermierii să-și poată depună cererile, înțelegând în egală măsură rigorile pe care le aduce legislația europeană și faptul că România, din păcate, încă nu are cadastru.
Mă bucur că în Guvern s-a aprobat programul de cadastru și în următorii ani vom elimina și această problemă a identificării exacte a terenului respectiv.
Eu îi înțeleg pe fermieri că nu există cadastru, că nu există întabulare și atunci ei trebuie să meargă în continuare pe acea adeverință pe care o eliberează primăria și care certifică faptul că el este în posesia terenului și folosește terenul respectiv”, a precizat ministrul Agriculturii, Dan Constantin, citat de Agerpres.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu