marți, 19 mai 2015

PNDR 2014 - 2020

Slaba implementare a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020 nu a rămas fără ecou la nivel central, iar în perioada următoare se vor lua măsuri la nivel de comună. Reprezentanţii Agriculturii au remarcat că, în prezent, există mari probleme în ce priveşte consultanţa şi informarea celor interesaţi să obţină finanţări pentru proiectele europene (autorităţi locale, fermieri).
 Pentru a remedia situaţia, oficialii au hotărât ca, de luna viitoare, PNDR să fie promovat în fiecare comună din ţară, cu ajutorul instituţiilor din teritoriu, dar şi prin reprezentanţii de la nivel central. “Oamenii sunt preocupaţi de ceea ce fac şi de fiecare dată au nevoie de informaţii.
 Informaţia este lucrul cel mai important şi cred că lipseşte de foarte multe ori, la nivel de comună. Din luna iunie, este important să aducem acest lucru la cunoştinţa tuturor primarilor, tuturor factorilor de decizie, PNDR pentru perioada 2014-2020 îşi va deschide porţile şi pentru acest tip de investiţii, pentru infrastructura rutieră sau pentru canalizare sau pentru apă”, a precizat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.
 PNDR se lansează în totalitate luna viitoare şi vizează, printre altele, şi modernizarea satului românesc, punând la bătaie sume importante pe care o comună nu ar avea de unde să le obţină în mod obişnuit.
 Este cunoscut faptul că, în judeţul Botoșani, în multe sate, condiţiile de viaţă nu s-au schimbat de zeci de ani, iar lipsa utilităţilor îi îndepărtează pe oameni de viaţa civilizată.
 Prin Măsura 7 “Servicii de bază şi reînnoirea satelor în zonele rurale” din PNDR, fiecare comună poate lua până la un milion de euro sau chiar mai mult, oferind, astfel, condiţii mai bune locuitorilor care le populează.
 Primarii comunelor din zona arondată Darabaniului sunt interesaţi de măsura din PNDR care vizează dezvoltarea comunelor şi aşteaptă cu interes să vadă care sunt condiţiile din ghidurile de specialitate, dar şi ce alocare financiară pot obţine pentru proiectele pe care vor să le implementeze.
 În multe comune este nevoie de bani pentru repararea drumurilor sau implementarea unor proiecte care le-ar putea facilita locuitorilor accesul la utilităţi.

Niciun comentariu: