miercuri, 27 mai 2015

Sprijinirea tinerilor apicultori

Chiar dacă nu este un program destinat doar lor, aşa cum este Programul Naţional Apicol, crescătorii de albine nu trebuie să neglijeze Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020. Acesta le poate aduce banii necesari dezvoltării, sume ce le pot asigura competitivitatea pe piaţă. Pentru menţinerea ratei de creştere din sectorul apicol, sprijinirea apicultorilor, inclusiv a tinerilor apicultori orientaţi spre afaceri de mici dimensiuni din acest sector, prin PNDR 2014-2020 se acordă finanţări nerambursabile prin
 Sm 4.1 – “Investiţii în exploataţii agricole”,
 Sm 6.1. – “Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”
 şi SM 6.3 – “Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”.
Acestea au în vedere creşterea competitivităţii exploataţilor apicole prin dotarea cu utilaje şi echipamente performante în raport cu structura actuală, precum şi investiţiile pentru modernizarea fermei (în special a celor de dimensiuni medii şi asocieri de ferme mici şi medii).
 În plus, prin dezvoltarea planurilor de afaceri pentru fermele de mici dimensiuni, care necesită valori de sprijin relativ scăzute, sub-măsurile dedicate tinerilor fermieri şi fermelor mici pot oferi sprijin adecvat pentru a susţine apicultorii romani.
Valoarea sprijinului variază în funcţie de sub-măsură, tipul de beneficiar şi numărul familiilor de albine.

Niciun comentariu: