joi, 11 iunie 2015

Bani pentru motorină

Producătorii agricoli vor avea, până la sfârșitul săptămânii, banii ce reprezintă subvenția pentru motorina folosită la lucrările câmpului.
 ” Nu este vorba de bani mulți, dar nu știu cum se face că, atunci când e vorba de agricultori, totul se amână. Dacă anunță o dată, s-o respecte.
 Noi ne facem niște planuri cu banii, puțini cât sunt”, a spus Mihai A, producător agricol.
 Pe de altă parte, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură spune că este o perioadă foarte aglomerată, din cauza verificărilor şi plăţilor pe animal şi pentru zonele defavorizate, iar resursele umane sunt insuficiente.
 La începutul lui aprilie, Guvernul a decis alocarea sumei de 200 de milioane de lei pentru sprijinirea agricultorilor, fonduri deblocate în acest sens din bugetul de stat pentru 2015, dar procedurile au îngreunat plăţile.
 Fondurile au fost destinate acordării ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul vegetal pentru campania 2014 şi în sectorul zootehnic pentru specia bovine.
 Din aceste sume va fi plătit şi ajutorul de stat pentru motorina utilizată în agricultură în trimestrul IV 2014 şi în trimestrul I 2015, ajutorul de minimis acordat exploataţiilor vegetale înregistrate în sistemul de agricultură ecologică.
 Aceşti bani trebuie să acopere şi ajutorul de minimis pentru compensarea efectelor produse de condiţiile hidro şi meteorologice din perioada ianuarie-august 2014, în sectorul vegetal.

Niciun comentariu: