“Sticletele”, cel de-al treilea roman al autoarei, a fost publicat în 2013.
Romanul a fost recompensat anul trecut cu Premiul Pulitzer pentru ficţiune, iar autoarea a fost inclusă pe lista celor mai influenţi oameni ai anului în Times 100: “The 100 Most Influential People în 2014″.
“Sticletele” prezintă povestea lui Theo Decker, un băiat de 13 ani din New York care supravieţuieşte unui atentat terorist în care îşi pierde în mod tragic mama într-un muzeu de artă.
Abandonat de tatăl său, Theo este adoptat de familia bogată a unui bun prieten.
Impresionat de noul său cămin de pe Park Avenue, negăsindu-şi locul printre colegii de şcoală şi, mai ales, chinuit de dorul mamei, Theo se agaţă de ceea ce-i aminteşte cel mai tare de ea: un mic tablou fascinant, preferatul mamei sale, pe care el l-a luat cu sine din muzeu, după explozie, la îndemnul misterios al unui bătrân pe moarte.
Ani de zile mai târziu, după o copilărie aventuroasă, Theo, deja adult, lucrează într-un magazin de antichităţi alături de bătrânul său mentor şi binefăcător Hobie şi are legături cu colecţionarii cei mai bogaţi din oraş.
Este însă îndrăgostit fără speranţă, lipsit de prieteni şi alienat de societate, iar tabloul ascuns cu grijă ani de zile devine pe neaşteptate poarta de acces către lumea subterană a traficului cu opere de artă.
“Sticletele” este o carte care te ţine cu sufletul la gură fără să-şi piardă nici o clipă energia narativă. Cu un extraordinar simţ al caracterizării prin limbaj, Donna Tartt ne înfăţişează personaje memorabile, mustind de viaţă, într-o poveste plină de suspans, meşteşugită meticulos, asemenea unui tablou flamand.
Un roman despre iubire şi artă, despre pierdere şi obsesie, despre supravieţuire şi modelarea propriului destin, toate supuse întorsăturilor imprevizibile şi nemiloase ale sorţii.
Donna Tartt este autoarea romanului “Istoria secretă” (1992), care a înregistrat un succes fără precedent.
În 2002 i-a apărut al doilea roman “Micul prieten”, care s-a bucurat de acelaşi succes şi de o primire caldă din partea criticilor şi publicului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu