joi, 18 iunie 2015

Majorarea indemnizațiilor veteranilor

Masura majorarii a fost luată prin adoptarea OUG nr.9/2015 pentru modificarea Legii nr.44/1994 privind veteranii de razboi, precum si unele drepturi ale invalizilor si vaduvelor de razboi si ale Legii nr.49/1991 privind acordarea de indemnizatii si sporuri invalizilor, veteranilor si vaduvelor de razboi, act normativ publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr.299/30.04.2015.
 Veteranii de război au dreptul la rente lunare acordate în funcție de importanța ordinelor și medaliilor conferite.
 Cuantumul acestora se raportează la solda de grad a unui sublocotenent din MApN, in cuantum de 297 lei si solda de functie la minim a unui sublocotenent din MApN, in cuantum de 553 lei.
 Astfel, veteranii decorati cu Medalia “Crucea Comemorativa a celui de al doilea Razboi Mondial, 1941 – 1945 beneficiaza de o renta echivalenta cu 90% din solda de grad a unui sublocotenent, reprezentand 267,3 lei, astfel incat valoarea rentei majorate va fi de 268 lei fata de 148 de lei in prezent.
Potrivit legislației în vigoare, pe lângă rentele lunare menționate, veteranii de război au dreptul la un spor de front, stabilit în raport cu durata participării la război.
 La aceasta data CJP Botosani are in plata 22 de vaduve de razboi, 4048 de vaduve de veteran de razboi si 1138 de veteran de razboi care vor beneficia de majorari.
Prin acest act normativ  se dublează sporul pe care îl primesc invalizii și veteranii de război pentru primul an de participare pe front, potrivit Legii 49/1991 privind acordarea de indemnizații și sporuri invalizilor, veteranilor și văduvelor de război.
Astfel invalizii si veteranii de razboi vor primi pe langa indemnizatie si un spor dublat de la 10 la 20 de lei lunar pentru primul an de participare pe front, indiferent de durata participarii.
 De majorarea rentelor beneficiaza si sotul supravietuitor al veteranului de razboi care nu s-a recasatorit, drepturile fiind stabilite in procent de 50% din indemnizatia de veteran de razboi si din renta lunara.

Niciun comentariu: