joi, 25 iunie 2015

“Produs ecologic”!

Fermierii din zona Darabanilor stau departe de agricultura ecologică.
 Cu toate că subvenţiile sunt mult mai mari decât în agricultura convenţională, agricultorii nu se îndreaptă spre acest sector deoarece regulile sunt prea stricte, iar costurile cu certificarea sunt mari şi nu rentează dacă nu eşti un fermier de nivel mediu sau mare.
 În plus, controalele se fac la sânge şi pot aduce sancţiuni de zecii de mii de lei pentru o simplă greşeală pe care o poate face un producător.
“Regulile sunt foarte stricte în ceea ce priveşte agricultura ecologică.
În primul rând, trebuie să aibă totul bio în exploataţia respectivă.
 De la mâncarea animalului, la substanţele folosite.
Nu se fac lucruri combinate. Se fac controale, iar condiţiile trebuie îndeplinite aşa cum scrie în lege. Costurile legate de certificare nu sunt mici, iar de această acţiune se ocupă  o firmă din Iaşi specializată în avize şi inspecţie. În zona noastră avem un singur operator. Pentru micii fermieri, nu rentează să investească într-o exploataţie eco, chiar dacă subvenţii sunt mai mari”,  a spus un reprezentant al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Darabani.
 Potrivit datelor statistice, în întreg judeţ sunt în jur de 20 de producători eco.
Cei care, totuşi, vor să se apuce de agricultura ecologică trebuie să ştie că pentru demararea procesului de conversie, în primul rând se selectează un organism de inspecţie şi certificare din lista celor aprobate de Ministerul Agriculturii.
Apoi se încheie şi semnează un contract prin care fermierul se angajează să respecte regulamentele în vigoare în ceea ce priveşte metoda de producţie ecologică.
 Conversia reprezintă durata în care se face trecerea de la sistemul de agricultură convenţională la sistemul de agricultură ecologică.
 Pe parcursul acestei perioade se aplică regulile specifice agriculturii ecologice.
Pentru culturi, perioada obligatorie de conversie este de cel puţin doi ani înainte de însămânţare, iar pentru animale perioada este de până într-un an -în cazul bovinelor, şase luni în cazul rumegătoarelor mici, zece săptămâni în cazul păsărilor de curte pentru producţia de carne, şase săptămâni în cazul păsărilor de curte pentru producţia de ouă şi un an pentru albine, dacă familia a fost cumpărată din stupine convenţionale.
La sfârşitul perioadei de conversie, organismul de inspecţie şi certificare, la care este afiliat fermierul, va stabili daca acesta a respectat toate regulile de producţie specifice agriculturii ecologice şi va acorda acestuia certificatul.
Astfel, fermierul îşi va putea eticheta produsele cu menţiunea “produs ecologic”.

Niciun comentariu: