joi, 25 iunie 2015

Impozitul din bacșișuri!

Firmele care au înregistrat venituri din bacşişuri în casele de marcat trebuie să declare şi să plătească impozitul aferent, avertizează reprezentanţii fiscului vrâncean.
 Conducerea Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Vrancea arată că reprezentanţi acestor firme trebuie să calcuze, declare şi ulterior să achite impozitul, conform reglementărilor contabile. Astfel, sumele provenite din încasarea bacşişului se înregistrează în contabilitate la alte venituri, iar sumele distribuite salariaţilor se înregistrează pe seama cheltuielilor.
 „Bacşişul care rămâne la dispoziţia operatorului economic, respectiv nu se distribuie salariaţilor, este supus cotei standard de TVA de 24%, în cazul operatorilor economici înregistraţi în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal.
Taxa se determina prin aplicarea procedeului sutei mărite“, arată un comunicat de la AJFP Botoșani. Aceşti bani se înregistrează în contabilitate la alte venituri, intră în baza de impunere a impozitului pe profit /venit microîntreprindere iar impozitul total rezultat va fi declarat prin Declaraţia 100 - ca impozit pe profit sau impozit pe venit microîntreprindere.
 O situaţie diferită este la bacşişul care se acordă salariaţilor.
 Aceşti bani se încadrează la categoria veniturilor din „alte surse“.
 „Impozitul în acest caz, se calculează prin reţinere la sursă la momentul plăţii veniturilor de către plătitorii de venituri, prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului brut, fără a fi asimilat venitului din salarii şi se declară prin Declaraţia 100, cod 690 - Impozit pe venituri din alte surse.
 Declaraţia se depune la organul fiscal până în data de 25 a lunii următoare distribuirii bacşişului, dată până la care se face şi plata la bugetul de stat a impozitului. Aceste sume urmează a se declara şi prin declaraţia anuală formular - 205, care are termen de depunere până în ultima zi a lunii februarie inclusiv, a anului următor“, precizează finanţiştii.

Niciun comentariu: