luni, 6 iulie 2015

Avertizare Cod Portocaliu

Administrația Națională de Meteorologie a emis, luni, avertizare Cod Portocaliu de caniculă, valabilă în 17 județe din Transilvania și Moldova, în intervalul 7-8 iulie, inclusiv județul Botoșani, respectiv avertizare Cod Galben în cea mai mare parte a țării în același interval.
Potrivit meteorologilor, marți, 7 iulie, intră în vigoare Codul Galben de caniculă, când valul de căldură se va intensifica și va cuprinde cea mai mare parte a țării.
Temperaturile maxime vor atinge frecvent 35-37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități în majoritatea regiunilor, cu excepția Bucovinei, zonei litoralului și a celei montane.
 De asemenea, în după-amiaza zilei de marți, va fi Cod Portocaliu de caniculă în județele Timiș, Arad, Bihor și Satu Mare, unde vor fi temperaturi maxime de 38-39 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.
 Prognoza ANM relevă, totodată, că miercuri, 8 iulie, vremea va fi caniculară.
 Sub incidența Codului Galben, temperaturile maxime vor atinge frecvent 35-38 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități în toată țara.
Tot miercuri, avertizarea Cod Portocaliu se extinde în Banat, Crișana, Maramureș, vestul și nordul Transilvaniei, precum și în cea mai mare parte a Moldovei, inclusiv județul Botoșani.
 În aceste zone, temperaturile maxime se vor situa în jurul valorii de 39 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.
Valul de căldură va persista și pe parcursul zilei de joi, 9 iulie, în regiunile sudice și estice, iar instabilitatea atmosferică se va accentua treptat începând din vestul țării, precizează ANM.

Niciun comentariu: