Noul exerciţiu financiar va însemna şi noi proiecte pentru mediul rural, iar reprezentanţi Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) readuc în atenţie scopul bazei de date cu preţuri de referinţă pentru maşini, utilaje şi echipamente specializate, după ce mai mulţi potenţiali beneficiari de fonduri europene au întrebat dacă în această bază de date se înscriu doar firme “agreate” şi dacă cel care face achiziţia de utilaje este obligat să cumpere echipamente specializate din respectiva bază de date.
“Baza de date a fost concepută ca un mecanism menit să simplifice procedura de achiziţie publică a echipamentelor specializate necesare beneficiarilor Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), mecanism pus la dispoziţia solicitanţilor/beneficiarilor producătorilor/importatorilor/dealerilor acestor echipamente şi a experţilor AFIR.
Baza de date funcţionează pe principiul cumpărării directe a echipamentului dorit, cu finanţare din fonduri europene nerambursabile, fără a mai parcurge altă procedură de achiziţie, dar cu respectarea prevederilor comunitare şi naţionale”, se precizează într-un comunicat al AFIR.
Înscrierea elementelor în baza de date cu preţuri de referinţă se realizează la solicitarea oficială transmisă de producători, importatori sau distribuitori autorizaţi ai maşinilor şi utilajelor specializate. În cadrul bazei de date sunt afişate numai următoarele informaţii: codul CPV (cod comun internaţional privind achiziţiile de produse şi servicii), marca, modelul, dotările standard şi preţul exprimat în euro, fără TVA.
Identitatea producătorului, importatorului sau distribuitorului care a transmis datele pentru înscriere reprezintă informaţie confidenţială şi nu este afişată.
“Înscrierea în baza de date cu preţuri de referinţă a elementelor propuse de un ofertant de echipamente nu îi conferă acestuia calitatea de «firmă agreată» de către AFIR, acest concept neexistând din punctul de vedere al Agenţiei.
Baza de date prezintă numai elemente identificate prin combinaţia marcă-model şi nu specifică denumirea producătorului/importatorului sau distribuitorului care comercializează una sau mai multe mărci de produs”, se mai arată în documentul AFIR.
Decizia achiziţionării de la un anumit producător aparţine exclusiv beneficiarului de fonduri europene nerambursabile.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu