vineri, 24 iulie 2015

Ce vom citi!

Daca trecutul poate fi considerat un prolog, atunci celebra serie Cantec de gheata si foc a lui George R.R. Martin, cea mai inventiva si cea mai fascinanta saga fantasy a timpurilor noastre, ce sta la baza serialului HBO Urzeala tronurilor, merita o introducere pe masura.
 Lumea de Gheata si Foc este un album cu ilustratii fantastice, care prezinta ampla istorie a celor Sapte Regate si a Westerosului.
 In el cititorii vor descoperi imagini vii ale luptelor legendare, ale rivalitatilor inversunate si ale revoltelor indraznete care au pus in miscare intamplari din Cantec de gheata si foc si din celebra ecranizare TV.
 In aceasta carte s-au strans toate cunostintele, toate speculatiile carturarilor, precum si povesti ramase de la maesteri si septoni, vrajitori si menestreli, inclusiv: ilustratii si harti color, cu peste 170 elemente originale; genealogia caselor Stark, Lannister si Targaryen; incursiune in istoria si cultura tinutului Westeros; informatii noi despre trecutul personajelor din Urzeala Tronurilor.
 Lumea de gheata si foc ne invita din nou in universul exceptional creat de George R.R. Martin si sta marturie pentru puterea literaturii, mai mare decat o furtuna de sabii.
 Prima parte din seria VISE INTUNECATE « Straluceste prin personajele ei remarcabile si proza fara cusur. » Publishers Weekly Roman nominalizat la premiile Nebula si World Fantasy Award. Orasul ardea sub lumina Lunii Visatoare.
 In stravechea cetate Gujaareh, pacea este legea suprema.
 Strajerii care mentin linistea statutului, colectorii, se misca nevazuti pe acoperisurile cetatii, invaluiti de umbrele strazilor prafuite ale orasului.
Preoti ai Zeitei Viselor, datoria lor este sa culeaga magia mintilor adormite si sa o foloseasca mai departe pentru vindecare, alinare… si pentru uciderea celor crezuti corupti.
 Dar atunci cand o conspiratie ia nastere chiar in marele templu din Gujaareh, Ehiru, cel mai faimos dintre colectorii orasului, trebuie sa isi reconsidere intreaga viata si misiune. Cineva, sau ceva, ucide visatorii in numele Zeitei, pandindu-si prada pe aleile orasului dar si in taramul viselor. Ehiru ajunge sa o protejeze chiar pe femeia a carei viata trebuia sa o ia – altfel intregul oras va fi devorat de razoi si de puterea magiei interzise. Povestea, ce se petrece intr-o lume inspirata de Africa si de Orientul Mijlociu, straluceste prin personajele ei remarcabile si proza fara cusur.
Fanii lui Jemisin dar si cititorii lui China Miéville, Daniel Abraham si Mike Resnick vor fi cuceriti de atentia autoarei pentru detalii si bucuria de a spune povesti ce se regaseste in acest roman. – Publishers Weekly “O lume construita atat de minunat incat citorul poate simti mirosul condimentelor, pe cand povestea si personajele sunt atat de bine integrate in universul construit de autoare, incat nu le poti imagina luand nastere in oricare alta lume.
 Jemisin ne dovedeste inca o data ca este unul dintre autorii importanti de pe scena science fiction si fantasy la nivel mondial.
 » Kate Elliott Vol. 1 „intinderile arctice mi-au adus aminte de ultimele scene din Frankenstein de Mary Shelley, unde soarta azvarle omul si monstrul intr-o lume ostila, si de Beowulf, unde o creatura din salbaticie se napusteste asupra oamenilor. O carte ca un mare aisberg in miscare, pe care o recomand cu toata convingerea. “ „O saga stralucitoare... Romanul e reusita mai ales datorita interactiunii complicate, in permanenta schimbare, dintre personaje.
 Ostilitatea scoate la suprafata tot ce e mai rau si tot ce e mai bun in fiinta umana. intr-un decor alb, pustiu, neiertator, oamenii devin salbatici, curajosi, credinciosi, lasi. “ USA Today Adam Roberts, Strange Horizons „Aceasta combinatie de realism istoric, horror gotic si mitologie antica nu e putin lucru, mai ales cand pasesti pe o gheata fragila.
 Fara talentul de povestitor al lui Simmons, gheata s-ar fi spart. in pofida dimensiunilor impovaratoare, HMS Terror se dovedeste a fi o lectura provocatoare (...).“
The Washington Post Vol. 2 „E posibil ca HMS Terror sa fie cea mai buna carte de pana acum a lui Dan Simmons: o poveste care te cucereste pentru totdeauna, o combinatie de mitologie infricosatoare, horror care-ti da fiori si aventuri fidele intamplarilor istorice.
 “ Seattle Times Oamenii de la bordul vasului HMS Terror, care a luat parte la Expeditia Franklin din 1845, patrund intr-o a doua vara de la Cercul Arctic, intr-un inspaimantator peisaj de gheata.
 Frigul nu cedeaza nicio clipa, carbunii si proviziile sunt pe duca, iar calatorii se lupta sa supravietuiasca.
 Numai ca marele lor dusman este si mai inspaimantator. in bezna neclintita se ascunde ceva: un adversar nevazut, nu monstru dornic sa patrunda peste tot.

Niciun comentariu: