vineri, 24 iulie 2015

Val de căldură!

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, astăzi, o serie de avertizări de tip cod galben şi cod portocaliu de caniculă, valabile, la nivel regional, în întreaga ţară, până duminică.
 Conform meteorologilor, vineri, 24 iulie, vremea se va menţine călduroasă, caniculară, iar sub cod galben se vor afla zone din Banat, sudul Crişanei, cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei, Moldovei şi local, Transilvania.
Temperaturile maxime vor atinge frecvent 35-37 de grade şi, izolat, 38 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.
 Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată, în special în nord-vestul şi nordul ţării, precum şi la munte.
 Codul galben va rămâne în vigoare şi sâmbătă, 25 iulie, când vremea va fi caniculară în cea mai mare parte a ţării.
Temperaturile maxime se vor situa frecvent între 35 şi 37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală ITU va depăşi pragul critic de 80 de unităţi, mai ales în zonele de câmpie şi de podiş.
 Tot sâmbătă intră în vigoare avertizarea Cod portocaliu de caniculă în judeţele Bihor, Arad, Timiş, Vaslui, Galaţi, precum şi în zona de câmpie a judeţelor Bacău şi Vrancea.
În aceste zone vor fi temperaturi maxime care se vor situa în jurul valorii de 38 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.
 Potrivit ANM, pe parcursul zilei de duminică va fi cod galben de căldură şi disconfort termic în Oltenia, Muntenia, precum şi în cea mai mare parte a Moldovei şi Dobrogei. Temperaturile maxime vor atinge frecvent 35-37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.
De asemenea, în judeţele Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, inclusiv în municipiul Bucureşti, Ialomiţa, Călăraşi, Brăila, Galaţi, Vaslui, precum şi în zona de câmpie a judeţelor Bacău, Vrancea şi Buzău, va fi în vigoare codul portocaliu de caniculă.
 Aici, temperaturile maxime vor fi de 38-39 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.
ANM precizează că în regiunile vestice, nordice şi centrale, instabilitatea atmosferică va fi accentuată, iar temperaturile vor scădea.
Valul de căldură va persista în următoarele zile în regiunile sudice şi estice.

Niciun comentariu: