joi, 16 iulie 2015

O nouă zi liberă!

Încă o zi liberă pentru părinții români, după ce Guvernul a aprobat normele metodologice de aplicarea a prevederilor Legii nr. 91/2014 privind acordarea unei zile lucrătoare libere pe an pentru îngrijirea sănătății copilului.
Potrivit actului normativ, părinții sau reprezentanții legali ai copiilor minori cu vârste între 0 și 18 ani vor beneficia de o zi liberă pentru îngrijirea sănătăţii copilului.
Cei care au în îngrijire mai mult de doi copii, vor beneficia de două zile lucrătoare libere pe an, consecutive sau separate.
 Ziua liberă urmează să se acorde unuia dintre părinți, angajatorul neavând obligația să plătească acestora drepturile salariale aferente unei zile de lucru.
Pentru a beneficia de ziua liberă, părintele trebuie să depună cu 15 zile înainte de vizita la medic și să dea o declarație pe propria răspundere, conform căreia nu s-a mai solicitat o zi liberă în acel an, și nici nu se va solicita.
 Controlul medical se poate efectua atât în sistemul public de sănătate, cât și în cel privat, însă rezultatele investigațiilor trebuie prezentate medicului de familie al copilului.
 Ulterior, medicul de familie va elibera gratuit o adeverință care va fi prezentată angajatorului.

Niciun comentariu: