Fiecare comună va avea o persoană desemnată să informeze locuitorii despre măsurile de finanţare din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR).
Practic, ministerul Agriculturii vrea să construiască o reţea de comunicare bazată pe oamenii locului, cei care ştiu cel mai bine realităţile din teren.
Sătenii vor urma câteva cursuri de instruire, apoi vor avea rolul de a da toate amănuntele legate de accesarea fondurilor europene prin PNDR.
“Mulţi fermieri mi-au spus, în timpul deplasărilor prin ţară, că nu au întotdeauna informaţii despre oportunităţile care există pe fondurile europene. Vom selecta câte un om din fiecare comună care să fie responsabil de diseminarea informaţiilor”, a anunţat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.
În momentul de faţă, nu se ştie cu exactitate dacă oamenii vor beneficia de anumite sume pentru a se ocupa de această acţiune, însă, în cazul în care se bazează că localnicii vor accepta să muncească gratis, proiectul riscă să moară din faşă.
Este ştiut faptul că, în unele sate, oamenii nu se duc să lucreze chiar dacă sunt locuri de muncă.
În următorii ani, prin cei 9,5 miliarde de euro la dispoziţie pentru dezvoltare rurală, agricultura trebuie să se dezvolte atât cantitativ, cât şi calitativ, inclusiv în ceea ce priveşte integrarea producţiei şi exportarea unor produse alimentare prelucrate.
Judeţele produc suficient cât să asigure autoconsumul la nivel naţional, dar problema este că nu suntem suficient de bine organizaţi pentru ca produsele să ajungă la piaţă, iar ele se vând în formă neorganizată.
Multe merg spre zona de autoconsum şi această situaţie ar trebui rezolvată prin politici pe termen lung.
Săptămâna aceasta este plănuit un pas important în noul PNDR. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunţat că din
8 iulie, se deschid alte patru măsuri de finanţare, iar peste două săptămâni altele două, nonagricole.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu