marți, 25 august 2015

Interzis arderea pajiștelor!

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează fermierii cu privire la obligaţia de a respecta normele de eco-condiţionalitate, conform cărora este interzisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente.
 Agricultorii care utilizează teren arabil, inclusiv pajişti temporare, nu trebuie să ardă miriştile şi/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (paie de cereale păioase, vrejuri de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiţă), inclusiv miriştile sau iarba rămasă după cosirea pajiştilor temporare, precum şi vegetaţia pajiştilor permanente.
 Nici fermierii care utilizează pajişti permanente nu trebuie să ardă vegetaţia, inclusiv iarba rămasă după cositul pajiştilor.
Cei care nu respectă normele de eco-condiţionalitate vor avea diminuat cuantumul total al schemelor de plăţi directe şi al ajutoarelor naţionale tranzitorii, conform modului de aplicare a sancţiunilor pentru nerespectarea acestor norme, indiferent de suprafaţa arsă.
 APIA a încheiat un protocol de colaborare cu Garda Naţională de Mediu şi cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a condiţiilor agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale.
 Prin acţiuni comune, se urmăreşte reducerea cazurilor de ardere a miriştilor şi a vegetaţiei, prin sancţionarea celor care încalcă aceste dispoziţii.
 Ca urmare a numărului mare de incendieri din anii precedenţi, ca măsură de prevenire şi de combatere a fenomenului, APIA a luat decizia ca nerespectarea normelor de eco-condiţionalitate să fie încadrată la gravitate mare şi să-i fie atribuită sancţiunea maximă în acest sens prevăzută de Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 privind finanţarea, gestionarea şi monitorizarea politicii agricole comune.

Niciun comentariu: