miercuri, 5 august 2015

Sfaturi de campare!

Persoanele care vor să fie mai aproape de natură sau care pur și simplu vor să economisească banii de cazare optează pentru o vacanță cu cortul.
Indiferent că destinația e spre munte sau spre mare, cei care aleg această variantă trebuie să țină cont de mai multe aspecte. Bagajele vor fi mai puține, pentru că în cort nu încap prea multe lucruri, iar cortul în sine e un bagaj destul de voluminos și de greu.
 Dacă locul spre care mergeți e cunoscut, e mai simplu. Dacă mergeți însă pentru prima dată, e bine să cereți sfatul persoanelor cu experiență în astfel de excursii. Alegerea cortului se face în funcție de numărul de persoane.
Ideal este sa alegeți un cort de trei persoane dacă sunteți două sau de patru persoane dacă sunteți trei, pentru a fi suficient loc și pentru bagaje. Dacă destinația e spre mare, trebuie să vă interesați care sunt locurile de campare pentru a ști exact unde trebuie să ajungeți. Nu toate stațiunile au locuri de campare pentru corturi, unele sunt doar pentru rulote.
Când alegeți un cort, nu uitați că aveți nevoie și de folie impermeabilă pentru podea și pentru exterior, elemente de montare — bețe, clipsuri, sfori, cuie, plasă pentru insecte. Nu uitați sacii de dormit, saltelele, geanta frigorifică, un minimum de veselă incasabilă. Există la malul mării și locuri sălbatice, cu plaje neamenajate, unde se poate monta cortul.
 Avantajul este că dimineața veți fi chiar lângă plajă, iar toate cele necesare sunt în cort, la mică distanță. Pe lângă hainele obișnuite, care vor fi sport și confortabile, nu uitați să luați și un trening pentru nopțile mai răcoroase. Obiectele de igienă personală nu trebuie să vă lipsească, nici trusa de prim ajutor și lanterna (felinarul cu baterii).
Luați în bagaje și baterii de rezervă. Când stați la cort, nu luați de acasă obiecte de valoare (bijuterii, ceasuri) iar banii e bine să fie lăsați pe card, să scoateți atât cât aveți nevoie doar când faceți cumpărături. În acest fel, nu există pericolul de a rămâne fără bani. Actele de identitate vor fi păstrate la loc sigur. Dacă sunteți un grup mai mare este mai sigur și mai distractiv. Oricum, trebuie să vă informați unde este un punct de prim ajutor în apropiere.
 Mâncarea poate fi procurată din zonă, dar cea mai mare atenție trebuie să o acordați proviziei de apă, la mare hidratarea este foarte importantă. Un aspect important este ca locul de campare să aibă cabine pentru duș și toalete. Chiar dacă sunteți cu cortul, trebuie să respectați dreptul la odihnă al vecinilor de cort, deci nu veți face gălăgie noaptea.
De asemenea, nu lăsați gunoaie la plecare. În cazul în care destinația aleasă este muntele, trebuie să cunoașteți traseele și locurile de campare din zonă. Indicat este să vă opriți în locuri unde mai sunt și alte corturi, dacă aveți nevoie de o mână de ajutor e bine să existe cineva la care puteți apela. Evitați să lăsați alimentele în afara cortului pe timpul nopții, pentru că există riscul să nu le mai găsiți. Pe munte sunt animale mereu în căutare de hrană.
Nu lăsați afară nici haine, le veți găsi dimineața pline de rouă sau chiar plouate. Țineți cont de faptul că e bine să aveți în apropiere o sursă de apă, dar nu montați cortul chiar pe malul râului. Trebuie să fiți precauți și să vă gândiți la eventuale pericole — vijelii, furtuni, ploi care pot provoca viituri sau alunecări de teren. Dacă se anunță vreme neprielnică, renunțați pentru o noapte la cort și cazați-vă la o cabană în apropiere.
 Cei care merg la munte cu cortul de obicei fac focul și pregătesc mâncare la grătar sau folosesc aragaz de voiaj. În ambele cazuri este important ca focul să nu fie aprins în pădure sau în apropierea ei. Și nici în apropierea cortului. Ținuta pentru munte va fi sport, cu haine din fibre naturale, având grijă să luați și haine mai groase.
Încălțămintea va fi tot sport, cu talpă antiderapantă. Dacă trebuie să mergeți prin soare, în drumeție, nu uitați o șapcă sau o pălărie pentru a vă proteja de insolație. Regulile de la mare sunt valabile și la munte în privința curățeniei la plecare.
 După ce strângeți cortul, strângeți și gunoaiele pe care le veți arunca la locul potrivit.

Niciun comentariu: