miercuri, 5 august 2015

O soluție!

Din cauza secetei și a faptului că pășunile s-au uscat, iar sursele de apă sunt puține, primăriile de pe raza orașului Darabani și împrejurimi, au depus solicitări la Ocolului Silvic din localitate, pentru ca posesorilor de bovine să li se permită accesul în zonele împădurite, pentru a-și putea hrăni și adăpa animalele.
 Conform Noului Cod Silvic, aceste practici sunt interzise, pășunatul nefiind acceptat în pădurile proprietate de stat și nu numai, însă deoarece anul acesta este vorba de o situație excepțională,datorată secetei, vor fi făcute concesii pentru a-i ajuta pe crescătorii de animale. Instituția va face demersurile necesare pentru aprobarea acestor solicitări, care, dacă vor fi  acceptate de Direcția Silvică, cu anumite precizări: că anumite suprafețe sunt protejate în mod special de lege și nu poate fi permis accesul animalelor pentru pășunat în zonele respective.
 Este cazul plantațiilor, rezervațiilor și a zonelor de pădure ce conțin specii mai rare, care au nevoie de protecție, cum ar fi stejarul sau frasinul.
 Acest sprijin care  va vine din partea Ocolului Silvic nu va fi gratuit însă, fiind necesară plata unei sume modice din partea crescătorilor de animale.
 De exemplu, un proprietar a achitat deja pentru 18 bovine în jur de 200 de lei, pentru pășunat și adăpat.
  Anul acesta, din cauza temperaturilor ridicate și a lipsei de precipitații, copacii mai ales cei tineri sau cei mai puțin rezistenți la secetă, cum ar fi stejarul, se usucă practic, precentul de calamitate pentru 77 de ha de pădure tânără, fiind de peste 60 %, situație fără precedent pentru ultimii peste 30 de ani.

Niciun comentariu: