marți, 15 septembrie 2015

Producția de struguri mai mică

Pe langã sectorul vegetal, seceta prelungitã din ultimele luni a lovit serios si plantatiile de vitã-de-vie. Comparativ cu anul trecut, productia la strugurii de vin este mai micã, surpriza plãcutã fiind calitatea ridicatã a vinului.
‘A fost secetã, iar boabele de struguri sunt mai mici, dar au foarte mult zahãr.
 În anii cu precipitatii mai bogate, bobul creste mai mare, in schimb, acumulãrile de zaharuri se diminueazã’, a explicat un specialist din cadrul DAJ.
 Conform datelor Directiei pentru Agriculturã a Judetului (DAJ), specialistii din domeniu estimeazã o productie medie la strugurii de vin de 5.946 de kilograme/hectar.
 În prezent, in judetul nostru sunt inregistrate 5.978 hectare cu vitã-de-vie nobilã.
 Printre soiurile nobile existente in judet predominã soiurile albe: Feteascã regalã, Feteascã albã, Aligote, Zgihara de Husi, Sauvignon blanc, Riesling italian, dar existã suprafete importante cultivate cu soiul rosu Merlot, precum si cu soiuri de masã ca Perla de Csaba, Victoria, Muscat de Hamburg etc.
 Pe segmentul strugurilor de masã, productia medie estimatã de pe cele 161 hectare de plantatii se ridicã la 3.513 kilograme/hectar.
 Conform specialistilor, un vin bun nu se judecã numai dupã puterea alcoolicã, ci tine cont si de alti factori, cum ar fi mirosul, gustul, aciditatea totalã exprimatã prin acid tartric, aciditatea volatilã exprimatã prin acid acetic, dioxid de sulf liber si total etc.

Niciun comentariu: