marți, 13 octombrie 2015

Cum să ne ferim de gripă!

Virusul gripei se transmite uşor de la o persoana la alta prin particule expectorate de persoana infectată prin tuse sau strănut.
 După o perioadă de incubaţie de 1-4 zile apar primele simptome.
Boala se răspândeşte extrem de rapid în rândul populaţiei, mai ales în locurile aglomerate.
Vremea rece şi uscată favorizează supravieţuirea virusului mai îndelungată în afara organismului, de aceea sezonul epidemiilor este iarna. Iată câteva reguli simple care ar putea să vă ferească de gripă, pe voi şi pe cei din jurul vostru:
 Spală-te des pe mâini!
 Viruşii sunt peste tot: în aer, pe balustradă, în autobuz, pe mâinile cunoştinţelor cu care ne întâlnim pe stradă, în magazinele de unde ne facem cumpărăturile, pe tarabele pieţelor de unde cumpărăm fructe şi zarzavaturi… Apa şi săpunul sunt cele două leacuri minune care te pot păzi cel mai bine de bacterii.
 •Evită să îţi atingi ochii, nasul şi gura! Virusurile se răspândesc mai des când o persoană atinge ceva care este contaminat şi apoi duce mâna la ochi, nas sau gură.
•Dormi suficient. Şapte, opt ore de somn pe noapte sunt necesare pentru o odihnă completă. Lipsa somnului slăbeşte sistemul imunitar şi predispune organismul la îmbolnăviri.
 • Evită contactul direct cu persoane bolnave de gripă. Dacă te-ai îmbolnăvit, păstrează distanţa faţă de alte persone pentru a nu propaga virusul. Evitând locurile publice, protejezi multe alte persoane de îmbolnăvire. • Dacă strănuţi sau tuşeşti, acoperă-ţi gura şi nasul cu o batistă sau un şerveţel.
 • Evită spaţiile închise şi aglomerate, unde şansele de a întâlni persoane infectate sau de a împrăştia virusul sunt maxime.
 •Dacă eşti bolnav, nu-ţi vizita prietenii sau rudele în spital pentru a nu-i îmbolnăvi şi pe ei. În situaţia unei epidemii, spitalele declară carantină, respect-o! Dacă cei mai mulţi dintre noi se vindecă în 1-2 săptămâni, la copii, vârstnici şi persoanele care suferă de diabet, cancer, boli pulmonare, renale sau cardiovasculare, o banală gripă poate cauza complicaţii severe ale bolilor deja existente, pneumonie şi chiar deces.
 •Mişcarea în aer liber este, de asemenea, benefică pentru că fortifică organismul, stimulează circulaţia sângelui şi activează sistemul de apărare al organismului
. •Băile calde, totale sau doar la picioare, înainte de culcare, stimulează circulaţia sângelui, liniştesc, îndeamnă la somn. Chiar dacă nu eşti răcit, ca să previi răceala, pune în apă o mână de sare mare, grunjoasă sau o ceaşcă de oţet de mere şi stai cu picioarele în apă măcar zece minute.
 •Peste zi, când ţi-e sete, bea apă, dar nu de la frigider pentru că rişti să te îmbolnăveşti. Apa e singura băutură care potoleşte setea. Pentru că e sănătos, poţi bea şi ceaiuri din fructe de pădure, coji de mere, de tei ori sunătoare.
 •O alimentaţie echilibrată, din care fructele şi legumele să nu lipsească, îţi asigură vitaminele şi mineralele necesare pentru un sistem imunitar echilibrat. Nu ocoliţi ceapa şi usturoiul, pentru că se pare că persoanele care mănâncă zilnic ceapă şi usturoi răcesc foarte rar sau deloc.
Vaccinarea rămâne însă principala măsură pentru prevenirea gripei şi reduce impactul epidemiilor.

Niciun comentariu: