vineri, 23 octombrie 2015

Cursuri de prim ajutor!

Ministerul Sănătăţii a depus la Ministerul Fondurilor Europene o propunere care aduce în școlile din România cursuri de prim ajutor.
 Potrivit acestui proiect, care va dura aproximativ 3 ani, copiii de peste 12 ani, exceptând elevii din anii terminali, vor învăță în sălile de clasă cum să efectueze manevre de resuscitare în cazul unui atac de cord, dar și cum să ducă o viață sănătoasă.
 Copiii pot salva vieți omenești!
 Asta spune secretarul de stat al Ministerului Sănătății, prof, dr. Dorel Săndesc, care dorește să aducă începând de anul viitor în școlile din România un curs în care elevii să învețe să ofere primul ajutor unui om care suferă un stop cardiac.
 „Este vorba despre instruirea acestor copii în tehnici de prim ajutor și resuscitare. Este o inițiativă a Organizației Mondiale a Sănătății numită "Kids save lives" / Copiii salveză vieţi. S-a văzut că această acţiune de educaţie a copiilor este extrem de utilă pentru a ajuta oamenii care fac un stop cardio respirator.
 Această acţiune există în câteva ţări şi vrem s-o implementăm şi în România pentru că cele mai multe cazuri de stop cardiac nu se fac în spital, lângă un medic, ci undeva în stradă, în afara spitalului", a declarat Săndesc.
 O ambulanţă cu personal calificat ajunge după câteva minute la bolnav, o medie de 9-10 minute. 10 minute de cele mai multe ori înseamnă prea mult pentru a putea salva un om, a salva un om în condiţii bune, în care să nu rămână cu sechele. În condiţii de stop creierul suferă primul din cauza lipsei de oxigen. În asemenea situaţii este esenţial timpul în care se încep manevrele de resuscitare pentru că timpul înseamnă viaţă.
 „Aceste manevre se pot face şi de personal nemedical dacă este instruit adecvat pentru că sunt relativ simple. Ele constau în primul rand în a cere ajutor, apoi în a face acel masaj cardiac extern, la nivelul toracelui, combinat sau nu cu respiraţie gură la gură.
 Sunt manevre care se pot face şi se pot învăţa relativ uşor. Pentru asta este nevoie de o oră la doi ani de educaţie. Este suficient pentru ca un om să ştie ce să facă în acele momente", a mai declarat secretarul de stat. ( rTV.net)
.

Niciun comentariu: