vineri, 16 octombrie 2015

Cursurile școlare doar dimineața

Toti elevii claselor I-VIII vor invata dimineata, iar acolo unde se poate si cursurile liceale ar putea sa se desfasoare de asemenea in intervalul 8:00-13:00.
 Aceasta este propunerea legislativa care a primit avizul favorabil al Comisiei de Invatamant din Camera Deputatilor.
 Initiatorii propunerii arata ca in prima parte a zilei elevii se concentreaza mai usor, retin mai bine informatiile si dau un randament mai bun.
 In plus, daca invata dupa amiaza nu isi potrivesc programul cu parintii lor, iar de aici pleaca mai multe neintelegeri in familie.
 In cazul in care scolile vor modifica programul elevilor si acestia vor invata de dimineata, parintii vor scapa astfel de grija copiilor lasati nesupravegheati acasa si ii pot conduce la scoala chiar inainte de a pleca la serviciu.
 Modificarea programului scolar intr-un singur schimb ii avantajeaza pe elevii care invata dupa-amiaza si pentru ca astfel vor avea mai mult timp pentru teme, dar si pentru relaxare.
 "In schimbul doi ei merg deja obositi la scoala, pranzul devine cina, iar temele se fac noaptea tarziu. Initiativa asigura egalitate de sanse deoarece consider ca nu este corect ca unii copii sa invete dimineata si altii dupa-amiaza avand in vedere ca toate studiile de psihologie si pedagogie arata eficienta maxima a elevilor intre orele 8:00 - 13:00", se arata in expunerea de motive a proiectului. Proiectul a primit avizul favorabil al Camerei Deputatilor, insa in acest moment pare imposibil de aplicat in unitatile de invatamant din tara, din cauza lipsei spatiilor, motiv pentru care unitatile scolare nu pot fi obligate sau sanctionate daca nu isi modifica programul.
 In cele mai multe unitati de invatamant, programul elevilor este organizat in doua schimburi tocmai din lipsa spatiilor, a numarului mic de sali de clasa dar si pentru ca numarul profesorilor este insuficient pentru a preda la toate clasele daca s-ar invata doar de dimineata.

Niciun comentariu: