vineri, 16 octombrie 2015

invitație la lectură


“Insula pierduţilor. Descendenţii”, de Melissa de la Cruz
Lumea fantastică, plină de magie a poveştilor, a cărţilor pentru copii, a fost şi continuă să fie o sursă de inspiraţie pentru scriitorii de succes.
 O confirmă autoarea americană cu origini filipineze, Melissa de la Cruz, în cel mai recent bestseller al ei, “Insula Pierduţilor”, tradus în limba română şi publicat de curând în Editura Litera.
 Cu 20 de ani în urmă, toţi răufăcătorii au fost alungaţi din regatul Auradonului, pe Insula celor Pierduţi, un loc întunecat şi înfricoşător, protejat printr-un câmp de forţă care îi împiedică pe locuitori să plece.
 Lipsiţi de puterile lor magice, ticăloşii trăiesc complet izolaţi şi uitaţi de lume.
 În Fortăreaţa Interzisă stă ascuns Ochiul Dragonului: cheia spre adevăratul întuneric şi singura speranţă de scăpare a răufăcătorilor.
 Doar cei isteţi, cei mai răi şi mai vicleni tâlhari îl pot găsi.
 Personajele principale ale acestei cărţi sunt copiii unora dintre cele mai înfiorătoare şi egoiste personaje negative: Mal – fiica Maleficei din “Frumoasa din Pădurea Adormită”, Evie – fata Reginei celei Rele din “Albă ca Zăpada”, Jaz – fiul vrăjitorului Jafar din “Aladin şi lampa fermecată” şi Carlos – băiatul Cruellei de Vil din “O sută unu dalmaţieni”.
Adolescenţii din poveste ne învaţă să facem distincţia între rău – în viziunea scriitoarei ceva dobândit, perpetuat, repetat – şi bine – o forţă spontană nebănuită din fiinţa noastră lăuntrică, cea care aşteaptă să fie descoperită, cea care ne poate însănătoşi şi schimba oricât de imposibil ni s-ar părea. Răul se hrăneşte din temerile şi frustrările noastre.
De aceea, trebuie să ne acordăm timp, atenţie, să facem haz de necaz, pentru că o lume poate fi reconstruită din temelii.
 Cartea oferă experienţe diferite trăite simultan de două generaţii: părinţi şi copii. O pot citi tinerii şi părinţii lor, în egală măsură.

Niciun comentariu: