luni, 5 octombrie 2015

Noi reguli auto!

Începând de astăzi, proba practic pentru obtinerea permisului auto va putea fi sustinut din nou, în caz de esec, fãra a mai repeta proba teoreticã, însã cu conditia efectuãrii a sase ore de pregãtire între douã examene.
 Ordinul ministrului Afacerilor Interne pentru modificarea si completarea unui ordin din 2010 privind procedura de examinare pentru obtinerea permisului de conducere a intrat in vigoare luni, 5 octombrie.
 Potrivit noilor modificãri, promovarea probei teoretice va permite sustinerea succesivã a probei practice pentru o perioadã de un an de la data absolvirii cursurilor de pregãtire teoreticã si practicã, iar in cazul nepromovãrii probei practice, aceasta poate fi reluatã, fãrã sustinerea probei teoretice, dupã cel putin 15 zile de la data examenului si prezentarea dovezii efectuãrii a sase ore de pregãtire practicã.
 Proba practicã se sustine astfel: numai in poligon, pentru autovehiculele din categoria AM, in poligon si traseu, pentru autovehiculele din categoriile A1, A2 si A, numai in traseu, pentru autovehiculele din categoriile B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb si Tv.
 Candidatii la obtinerea unui permis de conducere din categoria AM (mopede) care fac dovada absolvirii anterior datei de 19 ianuarie 2013 a cursului de legislatie rutierã specific conducerii mopedelor pe drumurile publice in cadrul unei unitãti autorizate se pot prezenta la examen fãrã sã mai facã dovada absolvirii unei scoli de soferi, se mai aratã in Ordinul de ministru.
 Totodatã, la sustinerea probei practice in traseu pentru categoriile A1, A2 si A, candidatul va conduce insotit, pe acelasi vehicul, de un instructor din cadrul unitãtii autorizate.
 Examinatorul supravegheazã candidatul dintr-un autovehicul apartinand unitãtii autorizate si condus de un angajat din cadrul acesteia, iar comunicarea dintre examinator si candidat se realizeazã prin intermediul mijloacelor tehnice de radiocomunicatii.
 Începand din ianuarie 2013, cand a intrat in vigoare noul Cod rutier, pentru a conduce un moped pe drumurile publice, soferii trebuie sã aibã varsta de cel putin 16 ani si sã detinã permis de conducere din categoria AM.

Niciun comentariu: