miercuri, 7 octombrie 2015

Scutiri de taxe sau beneficii

Părinţii copiilor cu handicap grav sau accentuat vor fi scutiţi de plata impozitului pe clădirea de domiciliu şi pe terenul aferent acesteia, precum şi de plata impozitului pe autoturism, începând de anul viitor.
Mai mult, aceştia vor primi şi alte bonificaţii din partea autorităţilor locale, care vor putea să dispună pentru părinţii copiilor din această categorie alte reduceri de taxe aflate în competenţa lor.
“În România sunt peste 43.000 de copii cu handicap grav care nu pot beneficia de scutirile de impozite prevăzute pentru adulţii aflaţi în această situaţie.
Dar este evident că sarcina financiară pentru îngrijirea acestor copii îi împovărează pe părinţii acestora.
 Era, deci, un lucru profund incorect care trebuia îndreptat”, a declarat deputatul PSD Tamara Ciofu, iniţiatoarea amendamentului ce a fost introdus în Codul Fiscal.
 În judeţul nostru existau, la data de 30 iunie 2015, 2.206 copii care aveau un certificat de handicap valabil.
Dintre aceştia, 1.100 copii au un handicap grav, 403 au un handicap accentuat, 414 de copii au un handicap mediu şi şapte copii au un handicap uşor”, a precizat  purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.
 Scutirile de taxe pentru părinţii copiilor cu handicap vor intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2016, odată cu noul Cod Fiscal. Cei care sunt îndreptăţiţi să beneficieze de aceste scutiri vor trebui să prezinte dosarul copilului cu handicap la Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale, pentru scutirea de impozit pe casă, teren şi maşină.
 Pentru celelalte facilităţi, dosarul va fi dus primăriei din localitatea unde are domiciliul copilul cu handicap, care va hotărî de ce taxe va fi scutit sau dacă îi acordă altfel de beneficii.

Niciun comentariu: