luni, 12 octombrie 2015

Totul despre pensia de invaliditate

Peste 7.000 de botoșăneni nu pot munci din cauză că suferă de boli care i-au trimis la pensie mai repede decât şi-ar fi imaginat.
 Suferinţele nemţenilor sunt dintre cele mai diverse, dar rezultatul este comun: pensia pe caz de boală. Conform datelor furnizate de către Cabinetul de Expertiză Medicală şi Recuperarea Capacităţii de Muncă , din cadrul Casei Judeţene de Pensii (CJP) , cele mai frecvente boli care determină pierderea capacităţii de muncă şi încadrarea în grad de invaliditate sunt boli ale aparatului circulator, boli ale sistemului osteo-articular, muscular şi ţesutului conjunctiv, boli ale sistemului nervos, tumori şi boli ale aparatului digestiv.
 Cei mai mulţi pensionari primesc indemnizaţii lunare modice, sub salariul minim pe economie.
 La finalul anului trecut, 7.634 de persoane din județ primeau primeau pensie de invaliditate de stat şi 81 de persoane primeau pensie de invaliditate de agricultură.
  Potrivit articolului 68 al Legii nr. 263/2010, pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, din cauza accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, conform legii, neoplaziilor, schizofreniei şi SIDA şi din cauza bolilor obişnuite şi accidentelor care nu au legătură cu munca.
 De asemenea, beneficiază de pensie de invaliditate şi cei care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă din cauza unor accidente sau boli apărute în perioada satisfacerii stagiului militar sau pe perioada cât au fost elevi ai unei şcoli militare/şcoli de agenţi de poliţie sau studenţi ai unei instituţii de învăţământ din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională.
 Au dreptul la pensie de invaliditate şi elevii, ucenicii şi studenţii care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, urmare a accidentelor de muncă sau bolilor profesionale survenite în timpul şi din cauza practicii profesionale.
 Potrivit articolului 75 al Legii nr. 263/2010, persoanele care şi-au pierdut capacitatea de muncă din cauza unor boli obişnuite sau a unor accidente care nu au legătură cu munca beneficiază de pensie de invaliditate dacă au realizat stagiu de cotizare, în condiţiile legii.
 Toate aceste persoane enumerate mai sus pot beneficia de pensie de invaliditate cu condiţia încadrării în grad de invaliditate de către medicul expert al asigurărilor sociale. Evaluarea capacităţii de muncă, în vederea stabilirii gradului de invaliditate, se face, la cerere, de către medicul specializat în expertiza medicală a capacităţii de muncă din cadrul Casei Judeţene de Pensii (CJP).
 Pentru evaluarea capacităţii de muncă, cererea şi documentele medicale ale solicitantului se depun la cabinetul de expertiză medicală a capacităţii de muncă din cadrul CJP.
 Cererea pentru expertiza medicală a capacităţii de muncă se depune cu cel puţin 45 de zile înaintea expirării duratelor maxime de concediu medical prevăzute de lege.
 Medicul curant acordă concediu medical necesar în vederea finalizării procedurii de expertizare a capacităţii de muncă, în condiţiile legii.
 În urma examinării clinice şi analizării documentelor medicale, medicul expert al asigurărilor sociale completează raportul de expertiză medicală a capacităţii de muncă şi emite decizia medicală asupra capacităţii de muncă.
 Ulterior încadrării în grad de invaliditate, se întocmeşte dosarul în vederea acordării pensiei de invaliditate.

Niciun comentariu: