joi, 15 octombrie 2015

Ziua Mondială a Femeilor din Mediul Rural

Astăzi este zi de sărbătoare pentru un miliard şi jumătate de femei din întreaga lume.
 Nu, nu e 8 Martie! 15 octombrie este ziua mondială a femeilor din mediul rural. A femeilor care trudesc din greu, din zori şi până în noapte, departe de civilizaţie, care nu au timp niciodată să ajungă la coafor sau să bea o cafea cu o prietenă sau să vadă ultima telenovelă la televizor.
 Pentru prima dată Ziua Mondială a Femeilor din Mediul Rural a fost marcată la 15 octombrie 2008, după stabilirea ei de către Adunarea Generală a ONU.
Ideea celebrării, în fiecare an, a unei Zile mondiale dedicate femeilor din mediul rural s-a conturat cu prilejul unei Conferinţe a ONU pentru femei, care a avut loc la Beijing, în septembrie 1995. Propunerile pentru organizarea unei astfel de zile au venit din partea mai multor organizaţii: Federaţia Internaţională a Producătorilor Agricoli (IFAP), Asociaţia mondială a femeilor din zona rurală (ACWW), Reţeaua Asociaţiilor femeilor africane din zona rurală (NARWA) şi Fundaţia Summitul Mondial al Femeilor (WWSF).
 Acest eveniment a fost considerat modul pragmatic de a obţine recunoaşterea şi susţinerea pentru rolurile multiple asumate de femeile din mediul rural, care se ocupă de obicei cu agricultura sau deţin mici afaceri.
Femeile din mediul rural reprezintă mai mult de un sfert din populaţia lumii.
 Ele contribuie la bunăstarea familiilor lor şi la dezvoltarea economiei rurale.
 Din cauza rolului lor cheie privind producţia de alimente şi a siguranţei acestora s-a decis ca Ziua internaţională a femeilor din mediul rural să fie aniversată la 15 octombrie, cu o zi înainte de Ziua
Mondială a Alimentaţiei.

Niciun comentariu: