miercuri, 18 noiembrie 2015

Consecințele migrației părinților

Din cauza lipsei banilor, mii de adulți din județ iau calea străinătății pentru un trai mai bun, lăsându-și copii acasă, fie singuri, fie în grija vreunei rude.
Anual, în jur de 3.000 de elevi botoșăneni cresc departe de unul sau chiar ambii părinți.
 Potrivit specialiștilor, copiii abandonați în țară de părinții care muncesc peste hotare sunt mult mai vulnerabili decât colegii lor, pot înregistra întârzieri în dezvoltarea psihică sau pot ajunge să își piardă complet interesul pentru școală.
 Copiii rămași acasă în urma fenomenului migrației masive a forței de muncă reprezintă o realitate cu care se confruntă școlile din județul nostru.
 Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean (ISJ), 3.425 de elevi vasluieni cresc departe de unul sau ambii părinți. 580 de elevi aveau ambii părinți plecați peste hotare, iar alți 1.945, unul singur, în anul școlar 2014-2015, cei mai mulți elevi fiind din ciclurile primar și gimnazial.
 Acești copii rămân, de cele mai multe ori, în grija familiei, cu precădere în grija bunicilor, a fraților mai mari, dar sunt și situații în care rămân ai nimănui, fiind nevoiți să se descurce singuri.
Mulți dintre ei, mai ales cei mai mici care ajung în grija altor persoane ajung să fie traumatizați din cauza sentimentului de abandon, sau fie din cauza relelor tratamente la ca care sunt supuși de adulții în grija cărora au fost lăsați.
 De aici, și numeroasele cazuri sesizate la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului .
 Potrivit specialiștilor, copiii abandonați în țară de părinții care și-au găsit de muncă în străinătate sunt mult mai vulnerabili decât colegii lor, pot înregistra întârzieri în dezvoltarea psihică sau pot ajunge să își piardă complet interesul pentru școală.
 În unele situații există riscul ca acești copii să intre în tot felul de grupuri cu influențe negative.Sunt mai vulnerabili chiar dacă nu se arată.
 Aceste lucruri reies din comportamentul lor prin gesturi și acțiuni. De asemenea, atitudinea unora nu este, de cele mai multe ori, cea corectă, ei sunt mai ușor de manipulat, sunt mai creduli și pot deveni ținte ușoare pentru oricine nu le dorește binele.
 Un alt lucru ce li se întâmplă multora din cei care au unul sau ambii părinți plecați este faptul că nu știu să-și organizeze timpul activităților, interesul pentru școală fiind unul în scădere. La nivel de integrare, nu am întânit cazuri de copii cu probleme.
Credem că cei mai mulți fac eforturi să-și găsească prieteni între colegi pentru a se simți mai bine, pentru a avea cu cine discuta, pentru a suplini cumva lipsa părinților.
 În plus, specialiștii menționează că foarte mulți copii ai căror părinți sunt plecați la muncă peste hotare, au un comportament deviant, încep să fumeze, să se drogheze, să fure, să renunțe la studii, să fugă de acasă, și toate astea pentru a-și aduce părinții înapoi.
 De asemenea, plecarea părinților în străinătate poate avea impact și asupra sănătății copiilor.
 Ei se alimentează incorect, ajungând să fie chinuiți de boli de stomac, migrene sau pot ajunge la diabet.
În plus, ei riscă să se îmbolnăvească de diferite maladii, adresându-se medicului doar în cazuri de urgență.( Mvs)

Niciun comentariu: